Протестиращи пред БНР искат Волгин да си събере багажа и да замине при Путин! Бил обидил Харпарцумян

България отблизо
Десетки журналисти и граждани са пред сградата на БНР. Те изразяват своето недоволство от крайната позиция на радиоводещия Петър Волгин в предаването „Политически некоректно“, която пред два дни стигна до изразено съжаление, че днес няма народен съд, за да накаже някои обществено известни хора с проевропейски разбирания.

Стигна се до словесни обвинение между инициаторът на протеста фотожурналистът Цветан Томчев и самият Волгин. Радиоводещият обвини събралите се, че всъщност са срещу свободното слово и алтернативното мнение.

 

„Не си журналист, а пропагандатор, контрира го Томчев. Какво ти стана, бе Петре?! Какви са тези неща, дето ги проповядваш? Това не е журналистика – пропаганда е!“ – обърна се към Волгин Томчев. Радиоводещият обаче не отговори нищо.

Полиция се опитва да намали напрежението пред БНР.

 

Къде обаче е ръководството на Националното радио? От обществената медия Волгин лее като водопад пропутинска пропаганда. На 24 февруари 2022 г., когато Русия нападна вероломно Украйна Волгин заявява: „Специализираната военна операция, която провежда Русия в момента, закъсня точно с осем години. Тя трябваше да започне в края на февруари 2014 г. веднага след държавния преврат в Киев. Този преврат беше извършен от най-русофобските, фашизирани и антисемитски сили в Украйна и подкрепен изцяло от „цивилизования западен свят„.

 

Преди два дни, преди да бъде разпуснато Народното събрание народните представители от „Демократична България“ Кремена Кунева, Елисавета Белобрадова, Йордан Иванов, Димитър Найденов и Иван Белчев изпратиха сигнал до СЕМ с настояване да бъде извършена проверка на поведението на радиоводещия Петър Волгин и на съдържанието на предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

Повод за сигнала са декларативни негови изказвания и публикации във Facebook, с които не просто изразява подкрепа и възхищение от комунистическия режим в България и режима на Путин в Русия, но и видимо съжалява, че т.нар. Народен съд не може да се разправи с някои наши съвременници.

 

В същото време фотожурналистът Цветан Томчев реагира остро на скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година. Още по-циничното в случая е, че Волгин го е публикуван тенденциозно точно на 1 февруари, когато България отдава почит към жертвите на престъпния комунистически режим.

Томчев допълва в писмото си, че в случая не нарушава колегиалната етика, защото Петър Волгин не е журналист, а пропагандист.

 

Ето пълният текст на писмото на Цветан Томчев:

 

До Председателя на СЕМ

До Генералния директор на БНР

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

 

Казвам се Цветан Томчев, фотожурналист и преподавател по фотожурналистика.

Пиша това писмо, в което прилагам снимки от постове във Фейсбук по повод на написано от радиоводещия в програма „Хоризонт“ на БНР, г-н Петър Петров Георгиев – Петър Волгин.

 

Вчера, в Деня на почит към жертвите на комунизма държавният служител, известен с псевдонима Петър Волгин, написа в профила си във Фейсбук, че: „Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“. В момента когато пиша, този пост вече е споделен 115 пъти и е харесан от 643 човека, последователи на Волгин.

По повод на написаното от Волгин направих публикация, която призовава БНР и СЕМ да уволнят Волгин за уронване престижа на държавна институция и за насаждане на език на омразата в стилистиката на фашистките призиви по  времето на националсоциализма и ранния комунизъм в България. До сега под моя призив има 230 човека, които с „харесването“ на призива изразяват желание да бъдат включени в тази подписка. Има и над 70 споделяния на този текст.

 

Аз съм фотожурналист от 1984 г., работил съм в няколко вестника, познавам и ме познават всички български журналисти. Толкова арогантно и цинично поведение на журналист не помня в моята дълга професионална кариера. Този човек срами БНР и който и да го подкрепя политически, която и да било амбасада да се застъпва за него, това поведение на водещия от БНР е недопустимо да продължава! Нека г-н Волгин да иде на работа в някоя частна медия, където може да си приказва и да пише каквото си пожелае, защото там ще му плащат собствениците на медията, а не данъкоплатците!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *