Президентът с пламенно слово от връх Шипка: Вие ми давате силата да вървим напред!

България отблизо
Започна отбелязването на 144 години от Шипченската епопея. На връх ”Света Никола” бяха  президентът на Република България Румен Радев, министърът на културата Велислав Минеков, посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, народни представители, видни общественици и горди българи, за да почетат паметта на загиналите български опълченци и руски воини, а Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква ще отслужат заупокойна молитва в тяхна чест.

Президентът произнесе слово, след което  поднесе венец на Паметника на Свободата и  отдаде почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България:“Преди 144 години на този връх се решава изхода от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. От тогава всяка година поколение наред, хиляди българи от всички краища на родината, изкачват Шипка, за да отдадат почит на паметта на онези, на които дължим Свободата си. Пета поредна година съм тук, заедно с Вас на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра.

Тук сме заедно в жегите на август и във виелиците на трети март. Има лица, които разпознавам и ръце, които стискам за пореден път. Вие ми давате силата да вървим напред! Благодаря Ви от сърце! Шипка е чудовен подвиг на българските опълченци и руските воини, които заедно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската Свобода.

 

Но Шипка е символ на онази битка, която всеки българин без оглед на възраст, етнос и религия води дълбоко в сърцето си. Битката между смелостта и страха. Между малодушието и доблестта. Между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще. Нямам грам съмнение, че всички ние заедно с общи усилия и солидарност ще победим страха, колебанието, за да може да проспера България, защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътеката на свободата.

 

Благодаря на всички участници в похода към върха, за извървените километри, защото всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята с българия проход. Вечна памет на героите и нашите освободители. Да живее България!“

 

От 16.20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д.П.Сивков – 1870“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *