Президентът Радев дръзко: Цветанов се прави на „лобист“, но е просто слуга на Вашингтон!

България отблизо

„Аз съм най-големият лобист за справедливостта, най-големият лобист за прозрачността и най-големият лобист да може държавата да се справи с организираната престъпност и с корупцията.“

Така лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори задочно, пред Дарик радио, на думите на президента Румен Радев, че изборът на изтребителите F-16 е „триумф на лобизма“.

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процеса да бъде прозрачен, открит и обективен“, заяви президентът.

„Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници“, посочи президентът, цитиран от epicenter.bg.

„Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик, и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят го подкрепи. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, коментира Радев по-рано днес по повод проведената процедура.

В отговор Цветанов заяви: „Беше по-правилно да дебатираме тази тема с президента. Мисля, че щеше да се чувства доста неудобно и доста неловко. А иначе отстрани можеш да бъдеш ментор и да даваш каквито и да било квалификации за когото и да било“. Той на свой ред отправи обвинения. А именно, че президентът е дал приоритет на шведските „Грипен“.

„Защо, господин Радев, от вашия служебен кабинет направиха така, че елиминираха всички и оставиха само „Грипен“? Защо се взе решение в последния момент, което даде посоката на следващото правителство и парламент, при положение, че се знае, че парламентарните избори са приключили и ще има правителство“, попита Цветанов.

„Тогава ние направихме анкетна комисия, прозрачна процедура и се установи, че е имало действия, игнорирали един или двама от участниците и са дали приоритет, без никакви аргументи, само на един участник. Има ли някакви зависимости в този подход в това решение, взето еднолично от една институция?

Ние направихме това да дадем възможност на правителството да продължи процедурата, но с всички участници, да има прозрачност, действителна конкурентност“, увери той.

Според него при избора на F-16 е правителството заложило на експертизата, а не е взело политическо решение. Той подкрепи твърдението си и с идентични решения в Румъния, Турция и Гърция.

„Държавите членки на ЕС и на НАТО на въоръжение са с F-16, с изключение на Чехия и Унгария. В Чехия и Унгария ще видим, че процедурите завършиха със скандали и корупция. Само преди месеци в Словакия имаше подобен избор за „Грипен“ и отново имаше съмнения за непрозрачност. След като имаше протести, Словакия финализира процедурата си за F-16.

Българското правителство заложи на експертизата, на работната група, която докладва и вчера беше оповестен резултатът. F-16 е позициониран на първо място.“

Той отклони въпроса за цената с думите, че предстоят още процедури, първата от които е съгласувателна между министрите. След това „българският парламент ще възложи на правителството да влезе в преговори с американската страна и когато е ясно, че има класиране, някои детайли, които към настоящия момент не могат да бъдат споделени от американската страна, ще бъдат споделени и тогава ще говорим за цената“.

Ще добавим само, че Цветанов говори за корупция, но не казва и дума за цената на тези „самолети“. Не казва, че са на 50 години. Не казва, че ще дадем милиардите, но няма да ги получим поне още 6 години. Не казва, че сега не ни трябват самолети, а възстановяване на икономиката и измъкване на България от блатото на мизерията. Блато, в което пътем казано, ни вкараха пак Борисов и Цветанов.

И още много други неща не казва „борецът с корупцията“. Но Румен Радев го каза ясно и точно. Цветанов не е просто лобист. Той е слуга на Вашингтон. Както и шефа му Борисов.

Tagged

2 thoughts on “Президентът Радев дръзко: Цветанов се прави на „лобист“, но е просто слуга на Вашингтон!

  1. ХА-ХА-ХА…
    .
    – Някои питаха – Как изглежда националното предателство…?
    или…
    Как ГЕРБерастите осраха и превъоръжаването…!!!
    .
    Ами – ето така…:
    – Вместо най-доброто, избрано от специалистите се взема ПОЛИТИЧЕСКИ „ПРАВИЛНОТО“…, въпреки, че функционално е напълно БЕЗПОЛЕЗНО…!!!
    (…и така до сега за 100 години, заради „политически правилни“ решения – три национални катастрофи…!!!)
    .
    ТОКУ ЩО БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ безвъзвратно 2,5 МИЛИАРДА…!!!
    (…американците не предлагат обратни инвестиции (офсет, така, че парите ни са „хвърлени на вятъра…!!!)
    .
    Обаче, иначе сме си напълно НЕЗАВИСИМИ…!!!
    Остава да се уточнят с американците „само“ някои „дреболии“…:
    1. Завод за производство на Ф-16V все още не е построен…!?!?
    (…ще ни пробутат пребоядисан 40 годишен скрап…!)
    2. Не се знае каква е цената на самолета, защото завода го няма…!
    3. Докато не се съберат 400 поръчки завода няма да се строи…
    (за сега с нашите 8 бр. поръчките са за 40 бр…!!!)
    .
    – Ха да ни е живо и здраво Правителството на НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛСТВА…!!!
    .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *