Правителството се похвали: Задминахме целия ЕС! На първо място сме по…

България отблизо
Пристигналите украинци в Бълария към 12 май са 252 826, като 148 591 вече са настанени. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците и ръководител на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет Мариана Тошева по време на брифинг.

Регистрираните са малко над 102 000. Страната ни излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила от държавите в ЕС, добави Тошева.

 

Жените са 52 хиляди, а децата – 40 658. Непълнолетните и непридружени лица са 436.

 

Мярката за настаняването им в хотелите след 31 май няма да бъде удължена, припомни Тошева.

 

„Тези хора намериха едно сигурно и безопасно място у нас. Втората страна на тази мярка беше, че по този начин се подпомогна и българската икономика в лицето на заетите в туристическата индустрия“, каза още председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

 

До края на седмицата ще влезе в употреба дигитална платформа за събиране на данни за това колко украинци имат намерение да останат в страната, защото вече има обявено желание от украински граждани да напуснат страната след 31 май.

 

Близо 70% от украинските граждани имат нагласа да работят в страната, около 10% ще започнат работа, при условие че децата им са приети за отглеждане в градини или дневни центрове, подчерта Тошева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *