Половин век след първия си албум, “Юрая Хийп“ издават нов

Лайф зад паравана

Британската рок група “Юрая Хийп“ записва нов албум, който е в процес на завършване. Това съобщи в интервю за ТАСС Мик Бокс, китаристът на групата, която през 2020 г. отбеляза половин век от издаването на дебютния си албум.

„Записахме този албум в английското студио „Chapel Studios“ в Линкълншир, на същото място, където записахме предишния запис (Living the Dream от 2018 г.). Самият процес ни отне 17-18 дни. Беше невероятно. Резервирахме студиото за три седмици, но не използвахме цялото това време, защото работата беше свършена“, разкрива той.

Според Бокс в края на сесията продуцентът на квинтета Джей Растън е отлетял обратно за Лос Анджелис, Калифорния, където в момента се занимава със смесването на песните. Още обаче няма работно заглавие на албума.

„Винаги е предизвикателство, когато петима души трябва да постигнат съгласие. Имам списък“, съобщи той.

Китаристът се затрудни да уточни кога феновете ще могат да оценят новата работа на екипа.

„Твърде рано е. Ние самите не знаем нищо. Песните вече са готови и ако зависеше от нас като група, щяхме да издадем диска още утре. Но звукозаписната компания си има свои съображения и ще го пусне, когато сметне за необходимо“, каза той.

Бокс сподели и няколко подробности, свързани с новия албум.

„В този албум ще участва барабанистът ни Ръсел Гилбрук, който е реализирал фантазиите си за китара, басистът Дейви Римър е композирал с вокалиста Джеф Скот Сото от „Sons of Apollo“, а останалите песни са мои и на клавириста Фил Ланзон“, разказва той.

По отношение на възобновяването на концертната дейност музикантът е песимист: пандемията от коронавирус е затруднила организацията на турнета дотолкова, че групата няма ясен график за бъдещите си концерти.

„Ситуацията е много деликатна. Не знаем какво ще се случи след шест месеца, дали ще има нова епидемия, дали всички планове ще се разпаднат в резултат на това“, заяви музикантът.

„Юрая Хийп“ са създадени през 1969 г. По това време Великобритания се подготвя да отбележи 100-годишнината от смъртта на Чарлз Дикенс. Джери Брон, мениджърът на почти неизвестната рок група „Spice“, идва при групата и ѝ предлага да си избере ново име – по името на отрицателния герой от романа „Дейвид Копърфийлд“. Този вариант е бил единодушно отхвърлен, но в крайна сметка музикантите се спират на него.

Групата издава първия си албум през 1970 г., а студийната им дискография включва повече от две дузини албуми. Произведенията на групата са продадени в над 40 милиона копия. Общият брой на членовете, които са били в групата през годините, надхвърля 20.

В момента квинтетът се състои от Бокс, Ланзон и вокалиста Бърни Шоу, които свирят заедно повече от 30 години. Римър и Гилбрук отговарят за ритъм секцията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *