Политолог издаде кой ще направи правителство. И после кой ще го свали

България отблизо

Те ако решат още утре могат да направят правителство със 130 гласа. Това заяви Андрей Райчев в ефира на БНТ по повод политическата ситуация у нас.

„Но не е много престижно за ГЕРБ да се окажат в компанията на ДПС и БСП. ГЕРБ не решава задачата да се върне на власт, ГЕРБ решава задачата да излезе от изолация и почти я е решил“, смята той.

 

По думите му другото, което пречи са парите.

„Трябва да се вдигнат пенсиите до невъзможно ниво, да се осигурят пари за социални придобивки. Ние бяхме страна, която до преди 5-10 години можеше да изхарчи 1 милиард без проблем, сега не сме.

Изхарчихме народните пари за избори, за протести. А никой не иска да е като глава на едно семейство и да му каже, че то е фалирало“, посочи той и допълни, че всички ги е страх и от ефекта Слави Трифонов.

„Канят те при младоженците, ти казваш не, канят те втори път – не, трети път – казват ти, че не ставаш за тая работа“, използва метафора той.

„ПП и ДБ се реши на един не лек ход – да правят правителство на малцинството. ГЕРБ може и да ги пуснат, да работят за няколко месеца, защото са сваляеми във всеки един момент. Има шанс, макар и малък, главното е кой ще е министър-председател“, смята Райчев.

От своя страна Стойчо Стойчев смята, че правителство на малцинството е възможно, но без ярки политически фигури.

„ГЕРБ няма да подкрепят министър-председател Кирил Петков или Асен Василев, както и ПП няма да подкрепят кабинет с Томислав Дончев, например. Съществува и друга хипотеза – да има какъвто и да е кабинет, за да може да се гласува това законодателство, което са си наумили“, смята още той и посочи, че ако досега разделението е било президентът с ПП срещу ГЕРБ, сега трите центъра се гонят един друг.

„Аз не виждам съюз, аз виждам смекчаване на противоречията. Подценявате хитростта на ГЕРБ, ГЕРБ не решава проблемите с властта, а с изолацията. Те отидоха на хартиената бюлетина, за да отделят БСП от ПП и успяха. Мисля, че следващия ход е да набиват клин между ДБ и ПП. Те не са братски партии, за тях гласуват еднакви гласоподаватели“, посочи Райчев и допълни, че има разделение при тях по отношение на парите.

В същото време обаче на дневен ред са местните избори.

„Затова той (Христо Иванов – бел. Ред.) не натиска по тази линия, защото трябва да се явят заедно. А тази победа е по-важна – кмет на София, отколкото парламентарната“, смята Райчев.

Според него консенсус е оръжието на властта, и на Първанов, и на Луканов. „Това оръжие лежи на земята, който го вдигне, той ще спечели. Ако Борисов го вдигне ще получим един различен ГЕРБ, който търпи, мълчи, но ще успее. Който предложи съгласие, той ще успее“, коментира той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *