Политологът Антоний Гълъбов размаха пръст на Радев. Няма да повярвате в какво го обвини

България отблизо

Ниската избирателна активност е отговор на задълбочаващата се политическа криза. Тя е отговор на задълбочаващата се политическа криза от една страна,  от друга на изключителната агресия в предизборната кампания. Прякото участие на служебното правителство в провеждането на кампанията, както и агресивният и безадресен начин, по който политическите партии се опитаха да проведат кампанията. Затова и резултатът е такъв, коментира изборните резултати за БНР политологът Антоний Гълъбов.

Той поясни, че в крайна сметка са излезли избирателите, които са предпочели да гласуват за възможно съставяне на правителство, а не онези, които традиционно подкрепят своите избраници в политиката.

„Т.е. имаме изместване на профила на избирателите, което също е ефект на кампанията. Нормално е избирателите да не променят толкова бързо предишната си позиция и избор, а тук бяхме свидетели на сериозно пренареждане и размествате. Това беше резултат на тактически и стратегически вот – вот в полза на този, който се смята, че ще спечели. Това е конюнктурен вот“, заяви Гълъбов.

Той добави, че ГЕРБ е в опозиция през последните два парламента и избирателите на партията не са изчезнали. „Те обаче нямат партньор, с когото да формират какъвто и да е модел на мнозинство. Това беше решено от избирателите още на 4-ти април“. Опитът да се интерпретира това като санкция към ГЕРБ е несъстоятелен и неадекватен, заключи политологът.

Той нарече ниският вот към ИТН и високият към ДПС „два различни феномена“. Според Гълъбов, част от избирателите на ИТН са предпочели да гласуват за профил, който не е така далеко от това, което формацията на Слави Трифонов предложи като модел на успешни министри – успешни хора, завършили в престижни университети, изглеждащи благоприлично и направили пари. „Затова и тези гласове отидоха към ПП, такива бяха мотивите и на част от избирателите на ДБ, които предпочетоха ПП“.

При ДПС картината е коренно различна, смята Антоний Гълъбов. „Движението за първи път лансира свой кандидат за президент и то техният лидер. Поведението им показа, че те се подготвят за задълбочаваща  се политическа криза и затова имаха нужда от пълна мобилизация, за да заемат влиятелно място в Народното събрание“.

Антоний Гълъбов не откри изненада в представянето на партия „Възраждане“ и „Изправи се БГ. Ние идваме!“. „През последните избори наблюдавахме устойчив ръст на „Възраждане“ и прогнозирах възможността партията да влезе в НС. Относно ИБГНИ, там просто стана ясно, че има друг фаворит, подкрепян от президента Румен Радев, и това не е ИБГНИ“.

В заключение Антоний Гълъбов прогнозира, че ще е много трудно 47 НС да излъчи правителство.  „Ако има такова правителство, то ще е само пропрезидентско. Така ще се изправим пред големият въпрос за несъразмерно голямото влияние на президента върху мнозинството в Народното събрание“. Той изрази опасенията си от възможния  опит за налагането на полупрезидентски режим, който да се случи без промени в Конституцията. 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *