Плевнелиев пак изскимтя: Радев пречел на…демокрацията

България отблизо

Надявам се спойката на новата власт да бъде тяхната програма, да постигат резултати за хората, защото, ако президентът е спойката, тогава се получава задкулисие.

Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БНТ.

По думите му президентът Румен Радев имал един широкообхватен план за печелене на президентските избори чрез отслабване на противника от служебното правителство. И този план се простирал и за след изборите. Хорото на тези, които танцуваха в изборната нощ, не било обмислено и трябвало да се случва с аргумент загиналите от коронавирус.

Има победител на изборите, но народът не е победил, посочи Плевнелиев.

Във връзка с преговорите за кабинет, водени от „Продължаваме промяната“, която спечели предсрочните парламентарни избори, Плевнелиев заяви, че новият проект има сходство с управлението на министър-председателя Сергей Станишев. Трябва да се следи внимателно дали Петков ще се развива в едната или другата посока, уточни той.

Според него е важно да се подчертае дали отново сме в същата ситуация – министър-председателят е посочен от силния президент. Един премиер трябва да отстоява независимостта от президентската институция, но до няколко месеца Кирил Петков като министър-председател, ако бъде такъв, трябва да отстоява своята независимост, както Сергей Станишев. Ако премиерът е Кирил Петков, той трябва да отстоява независимостта от изпълнителната власт, което означава, че ще има напрежение по оста изпълнителна власт-президентство – това е позитивният сценарий.

Негативният сценарий е, че Румен Радев ще продължава да налива масло в огъня в битката си срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Това било част от неговия таен план за завземане на властта. Според Плевнелиев първият петгодишен мандат на Радев е изпразнен от съдържание.

Плевнелиев пожела успеха на новата коалиция, която според него ще бъде със сложна формула. Ако ще бъдат заедно, само и единствено заради изчегъртването, управлението няма да бъде устойчиво, добави той като запита дали отново ще се строи „Хемус“.

Той е учуден за това какъв анализ правят американците на Балканите, за да припознаят Румен Радев като проамериканския човек. Плевнелиев се разочаровал много от твърденията на Румен Радев, че Крим е руски. Това не е грешка, а е съзнателна политика. През целия му мандат той се опита да омаловажи санкциите срещу Русия, изтъкна експрезидентът.

Според него в ИК на Румен Радев има 27 агенти на Държавна сигурност. „Резултатите излязоха наяве – ако американците мислеха дългосрочно, трябва да са наясно накъде ги бута президентът Румен Радев“, коментира Плевнелиев. Ако искаме да има мир за нашите деца, той трябва да се базира на правила, които се спазват от най-силните. Ако Русия нарушава закона и окупират части от по-слабите, ще има ли мир? С действията си президентът Радев доказа, че бута България към казахските степи, изтъкна Плевнелиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *