Плевнелиев: Ако се явя на избори, бих спечелил повече гласове от Радев

България отблизо

„Никой не е изненадан, че Радев ще се кандидатира за втори мандат, но го обяви по недемократичен начин. Той се подигра на собствената си политическа партия, самоназначи се за втори мандат“.

 

Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS Росен Плевнелиев, президент на Република България от 2012 до 2017 г.

 

„Не искам да бъда на мястото на Корнелия Нинова в този момент. БСП се гордее с това, че има своите принципи и правила. Сама по себе си (БСП – б.р.) е институция, не е просто някакъв политически актьор по думите на държавния глава. В един определен момент Румен Радев се подигра на собствената си политическа партия и без да ги информира и да мине през техните правила, просто се самоназначи за техен кандидат за втори мандат. Това не е демократично и не отговаря на принципите на собствената му партия“, подчерта още той.

Подадох му ръка и исках да му помогна, надявах се да се поучи от грешките на предшествениците си, каза още той.

„Извинете, но Румен Радев вече 4 години е също във властта. Каква алтернатива беше той със служебното си правителство? Изчетох много внимателно отчета на държавния глава, правя го всяка година. Ако един обикновен българин днес бъде запитан – какво направи президентът Румен Радев за обществото и за обикновения българин в тези 4 години. Отговорът е – нищо, кръгла нула. Единственото, което Радев прави, е да води битка срещу правителството, обслужвайки собствената си политическа партия, която е в опозиция. Популистите рано или късно поставят в опасност институциите“, добави Плевнелиев и обясни, че той е направил много повече за демокрацията в сравнение със сегашния президент. 

По думите му всеки един президент досега е оставил следа след себе си.

Той допълни, че един президент не се мери по рейтинга и не се мери по това каква битка е спечелил или загубил. „Един президент се мери по прогреса и успеха на обществото. Радев не ни помага по пътя към европейското и демократично развитие на България“, коментира Плевнелиев.

Според него днес популистите са модерни по целия свят. „Искам моят народ да разбере разликата между популистите и демократите. Популистите знаят как да се заиграят със страховете и надеждите на хората, но не решават проблемите им. Например погледнете Доналд Тръмп, току-що си отиде. Нито надгради американската демокрация, нито направи по-силна американската икономика. За съжаление Америка е отслабена“, добави той.

„Румен Радев съзнава, че не може да има втори мандат без подкрепата на БСП и ДПС и си дава сметка, че неговата съдба ще се реши на парламентарните избори, не на президентските“, каза още Плевнелиев.

Искам през 2024 г. България да влезе в Еврозоната. Ако влезем, това ще е най-висшата стратегическа цел, защото тогава ще се интегрираме трайно със сърцето на европейската демокрация и с клуба на богатите държави. Не считам, че Румен Радев ще ни заведе там, нито Корнелия Нинова, нито Слави Трифонов или Мая Манолова.

На следващите избори като обикновен българин ще подкрепя тези, които могат да поемат ангажимент и да изпълнят стратегическия приоритет на България да влезем в сърцето на европейския проект. Има умора от управлението на ГЕРБ. Всичко се върти около ГЕРБ, каза още той

Tagged

3 thoughts on “Плевнелиев: Ако се явя на избори, бих спечелил повече гласове от Радев

  1. Кандидрай се и ще разбереш,че и роднините ти и приятелите на бащати(светла му памет)Заради уважението екъм негобите идеали,които ти най безцеремонно оскверни с политическите си недомислия и изцепки все в полза някому,но не и за Бг..

  2. Росенчо увехнал, като си толкова „всеможещ и всезнаещ“, защо не се кандидатира на предишните избори. А за сегашните никой няма да ти предложи подкрепа дори да се регистрираш за кандидат.

  3. Дано повече никога нямаме такъв президент като теб.Освен да плюеш срещу братушките и да се мазниш на американците,нещо друго свърши ли.
    Кой ти дава правото да изказваш публично своятя лична омраза към Русия.Стой си там,където си и не се занимавай с политика.И още нещо…
    БЪЛГАРИЯ ОБИЧА РУСИЯ….И този факт никой не може да го промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *