Петър Витанов: Европарламентът се готви да се сбогува с Борисов. Той вече е в изолация

България отблизо
Комисията по гражданските права в Европейския парламент недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов и го изпраща в международна изолация. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов по време на брифинг в Народното събрание.

„Поводът за тази трибунка е вчерашното решение на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да одобри проект на резолюция за значителното влошаване на принципа на правовата държава, демокрацията и основните права в България. Тонът на тази резолюция е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност, няма аналог и подобна резолюция към България“, заяви Витанов.

 

„Основните акценти, които се посочват – влошаване на ситуацията по отношение на върховенството на правото, разширяване на корупционната среда и липса на отчетливи резултати в борбата с корупцията, изразяват притеснение за лобисткото законодателство в България и начина, по който се приемат законите. Отбелязват системни недостатъци в съдебната система. Посочват влошаването на медийната среда. Споменава се, че по-голямата част от медиите, включително и чрез използване на европейски ресурс, обслужват властта. Осъжда се всякаква форма на насилие, включително и полицейското такова“, допълни евродепутатът. Той подчерта, че тази резолюция се изразява в защита на журналистите в България.

 

Витанов е на мнение, че Европа е показала това, което всички знаем – „чрез този позорен списък показа отвратителната среда, в която живеем.“ По този начин Комисията по граждански права, която е избрана да защитава основните ценности на Европейския парламент, върховенството на закона, като демокрацията, гражданските и основните свободи – недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов и го изпраща в международна изолация, подчерта социалистът. Решението, което българската власт трябва да вземе, е незабавна оставка, смята той.

 

Резолюцията на Комисията по гражданските права в ЕП е звучен шамар върху управляващите, подчерта заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

 

„Има един доста смущаващ параграф в тази резолюция, която нашите евродепутати са гласували вчера. Позволете ми да цитирам: „Българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се използват средствата на ЕС и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за увеличаване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.“ Тук говорим не само за удар върху имиджа на страната, но и за директно посочване на корупционни практики от страна на българското правителство и за злоупотреба с европейски средства. Ако досега всички се бяхме съсредоточили върху един основен проблем, който е част от този проблем – именно върховенството на закона и правовата държава, вече говорим за друг проблем – кражбата на евросредства, който подлага под риск устойчивостта на публичните финанси“, отбеляза Стойнев.

Tagged

1 thought on “Петър Витанов: Европарламентът се готви да се сбогува с Борисов. Той вече е в изолация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *