От последните минути: Москва предложи на Киев среща между Путин и Зеленски

България отблизо

Москва предприема две стъпки към Киев за деескалация на конфликта, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински след разговорите в Истанбул, предава РИА Новости. 

Той отбеляза, че срещата е била конструктивна. Според Медински предложенията на украинската страна ще бъдат докладвани на Владимир Путин.

Освен това Москва предложи на Киев да проведе среща между президентите Путин и Зеленски, като едновременно с това външните министри да парафират мирен договор.

По- рано днес делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул. Президентът Ердоган произнесе реч при откриването на срещата в двореца Долмабахче край Босфора.

Турският президент Ердоган приветства участниците в преговорите и след това замина за визита в Азербайджан. Ердоган напомни на преговарящите, че носят историческа отговорност.

„Вярваме, че няма да има губещи в справедливия мир. Продължаването на конфликта не е в интерес на никого“, заяви турският президент пред двете делегациите.

Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, посочи Ердоган.

Според него е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Президентът на Турция добави, че „слагането на край на трагедията“ зависи и от двете страни.

Ердоган изтъкна също така, че и президентът на Украйна Володимир Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин са „ценни приятели за Турция“. Турският лидер посочи, че е време преговорите вече да доведат до конкретни резултати.

„Файненшъл таймс“, позовавайки се на четири източника, предостави информация за възможен проект на сделка между Русия и Украйна.

Според акцентите в този проект: руските искания за „денацификация“, „демилитаризация“ и статут на руския език в Украйна вече не са в проекта, а Украйна ще се откаже от стремежа към членство в НАТО, както и от разработването на ядрени оръжия и разполагането на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави – Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще трябва да окажат помощ на Киев при ново нападение.

Най-трудният въпрос на преговорите продължава да е съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила. Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *