От последните минути: БСП напуска коалицията?

България отблизо

Днес свиквам съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група на „БСП за България“, за да решим как да продължим.

 

Това написа във Фейсбук лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в коментар по безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати от премиера Кирил Петков.

 

Решението на премиера дойде изненадващо вчера вечерта.

Кирил Петков го съобщи първо пред медиите. Оказа се, че то не е коментирано с коалиционните партньори. Според Кирил Петков българските служби са установили, че 70-те руски дипломати са били тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България. Той обаче не даде никакви подробности, мотивирайки се, че става въпрос за класифицирана информация. Според Петков дипломатическата им служба е била за прикритие.

 

Нинова реагира светкавично и остро.

 

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, написа тя в своя Фейсбук профил.

 

Епицентър. бг научи, че Нинова е била държана в неведение за решението на премиера Кирил Петков и го е научила от медиите.  През целия ден те са комуникирали по различни въпроси, но премиерът изобщо дори и не е намекнал за това.

 

Естествено, че това поставя вицепремиерът и лидер на БСП, която бе стабилизиращият фактор в това правителство, в крайно неудобно положение.

 

Електоратът на БСП е русофилски настроен и решението на Петков е директен удар срещу Нинова. „Това повече не може да се търпи, тези хора са некоректни“, заявиха пред Епицентър. бг източници от партията.

От ръководството на БСП вече директно коментират, че правителство с ПП повече не може да се прави.

 

„Изгонването на 70 руски дипломати, които трябва да напуснат България за 3 дни, е израз на шокиращо неразбиране и на външната, и на вътрешната политика“, написа снощи и Кристиян Вигенин, бивш външен министър.

„С подобни крайни демонстративни мерки е напълно неприемливо да се ангажира министър-председател в оставка. Те са очевидно търсена провокация, която обаче може да постави под заплаха формирането на ново правителство“, е мнението на Вигенин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *