Окончателно: „Турски поток“ ще мине през България!

България отблизо

Газпром“ планира да участва в процедурата по резервиране на капацитет в рамките на проекта за разширяване на газопреносната система на България, който се реализира от „Булгартрансгаз“.

Това съобщиха официално от руския газов гигант, предаде ТАСС.

 

Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. Това каза и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание. „Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова.

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени ,за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя.

„Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. След условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова.

Газпром“ внимателно следи развитието на проекта за разширяване на газопреносната мрежа на България, който се реализира от „Булгартрансгаз“ по участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. „Газпром“ е заинтересован от реализирането на този проект и очаква обявяването на фаза 3 от процедурата.

Към днешна дата „Газпром“ планира да участва в процедурата по резервиране на капацитет, но все пак решението ще бъде взето с отчитане на условията за резервиране, които ще станат известни при обявяването на фаза 3 от процедурата, се казва в съобщението на руската газова компания.

Реализирането на проекта за разширяване на газопреносната мрежа от „Булгартрансгаза“ в участъка от българо-турската до българо-гръцката граница, ако се случи наистина, ще помогне за повишаване сигурността на доставките в България, региона и в Европейския съюз, пише още в съобщението.

 

По-рано министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова съобщи, че страната е готова за реализацията на проекта за газопровода „Турски поток“ на своя територия, добавя ТАСС.

В. „Комерсант“ съобщи, че „Газпром“ може да доставя газ в рамките на проекта „Турски поток“ в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

БНТ отбелязва, че строителството на газопровода през територията на България с дължина 496 км и две компресорни станции по оценките на „Булгартрансгаз“ ще струва около 2,8 млрд лева (около €1,4 млрд). Газовата компания планира да набере необходимите средства на аукцион през декември, на който на потенциалните купувачи ще бъде предложено да резервират необходимите им количества природен газ. България също възнамерява да построи газоразпределителен център, за да продава газ в Гърция и Македония и да се превърне в основен доставчик на газ за балканските стради, отбелязва ТАСС.

„Газпром“ започна строителството на газопровода „Турски поток“ през май 2017 г. Строителството на първата тръба завърши на 19 ноември 2018 г. Дължината ѝ е 930 км по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. След това ще бъде продължена сухопътната транзитна тръба към съседните страни с дължина 180 км.

Руският министър на енергетиката Александър Новак е уверен, че газът по тръбопровода ще започне да постъпва към Турция и европейските страни към края на 2019 г.

Външният министър на Русия Сергей Лавров по-рано съобщи, че към момента се проработватразлични възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, в това число по маршрута България – Сърбия – Унгария с излаз към газоразпределителния център в австрийския Баумгартен.

Проектът „Турски поток“ 

Първото разклонение е предназначено за турския пазар, второто – за снабдяване на държавите от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на двете тръби е по 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки са планирани за края на 2019 г.

Планираните инвестиции в проекта за 2018 год са 172,449 млрд рубли срещу 92,8 млрд рубли за предишната година. Общата стойност се изчислява на €7 млрд.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *