НСО: Проверяваме всички, които влизат при Борисов, но не за пари и злато, а за опасни предмети и оръжие. Нямаме отношение към пачките и кюлчетата

България отблизо
Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро.

Това се разбира от отговори на службата на въпроси, които „Дневник“ зададе в понеделник и които на практика опровергават обясненията, с които Борисов опитва да се измъкне от темата за парите в спалнята му.

 

Повод са отговорите на премиера Бойко Борисов в интервюто му пред немското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“: „Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“.

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила „Секвоя“, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка. „Тя бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура“, пише в отговора.

 

„В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата.

За парите и кюлчетата вече стана ясно, че „дамата“, или „дамите“ може да са ги внесли с чантички, макар че от количеството е видно, че може да са им били нужни дисаги. И няколко хамали да ги вдигнат.

Но пистолетът как се е оказал на шкафчето?

Явно притежателят му никога не се претърсва.
А кой е той – няма да питаме.
Въпросът е излишен.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *