Номинираният за финансов министър от ИТН: Ще ревизираме предложената актуализация на бюджета! Няма пари за пенсии сега, служебният кабинет води лява политика!

България отблизо

Предложеният от ИТН за финансов министър Пламен Данаилов заяви, че ако бъде избрано правителство, ще има ревизиране на предложената актуализация на бюджета.

Актуализацията, която внесе служебният кабинет, не беше съгласувана, включително фискалният съвет към парламента я съгласува с особено мнение.

Ще направим ревизия на актуализацията – начинът, по който в момента е представена актуализацията на пенсиите, предполага изключително трудно изплащане на пълния размер. Ще отнеме много месеци ще генерира социално напрежение сред хората, смята Данаилов.

Тъй като парламентът ще работи през август и няма да почива, в рамките на много кратко време ще бъде внесена нова актуализация за създаване на ясни, точно правила, прозрачни за всички и да се знае как се харчат парите.
В България от 2005 г. се говори за въвеждане на програмно бюджетиране – това значи, че финансирането на дадените цели и задачи е обвързано с ясни и прозрачни критерии. Тази прозрачност ще даде възможност на хората да знаят наистина как се харчат парите, подчерта Данаилов.

Според него това, което се предлага от служебния финансов министър Асен Василев, очевидно е по-лява политика.

Нашата политика е насочена към хората, към бизнеса, за да може да се получат достатъчно разумни заплати, да се даде възможност на бизнеса да се развива, да има по-голяма събираемост в бюджета и да може да се плащат достойни пенсии на нашите родители.

Нито сме затваряли врата, нито сме казвали край, повече няма да разговаряме. Най-вероятно, още утре ще продължат разговорите, допълни Данаилов след края на заседанието на Националния съвет на БСП.

Склонни сме да ги изслушаме, да чуем точно това, което ги е притеснило, допълни той.
Относно приоритетите в сферата на финансите, Данаилов обясни:
– Позицията на ИТН е да запази 10-процентното данъчно облагане.
– Склонни сме да разговаряме за механизъм за въвеждане на необлагаем минимум.
– Едно от основните неща е вече да вървим към вид помощ, който да е капиталова помощ за бизнеса, тоест държавата да може да предостави капитал, а не дълг с лихви, който да плаща
– Мярката 60/40 ще бъде запазена, така че да се съхранят работните места и да се даде реална възможност за тези грантови схеми – ще облекчим процедурата, така че да може бързо и лесно парите да стигнат до нуждаещите с.
Относно приемане на еврото Данаилов заяви, че това е доста голям и труден въпрос и той е дали, а не кога да бъде прието еврото.

Tagged

1 thought on “Номинираният за финансов министър от ИТН: Ще ревизираме предложената актуализация на бюджета! Няма пари за пенсии сега, служебният кабинет води лява политика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *