Нов скандал с украинските бежанци. Хотелиери започнаха масово да ги гонят. А причината…

България отблизо
20% от хотелите по Южното Черноморие, в които са настанени украински граждани, се отказват да работят по Програмата за хуманитарно подпомагане на бежанците от войната. Те вдигнаха ръце заради пълния хаос.

Това са обявили собствениците на базите на среща в Слънчев бряг. Настанените в хотелите украински бежанци ще трябва да освободят стаите от началото на месец декември.

 

От бранша са подготвили и декларация с 3 искания, която ще изпратят до Министерския съвет, Националния оперативен щаб и Министерството на туризма. Пред БНР регионалният директор на Българската асоциация за туризъм Елена Антонова обясни какви са те:

 

„Първото и най-важно е да се предостави правото на хотелиерите да донастанят незаетите или освободени стаи. Голяма част от хотелиерите имат проблем, при който например двама от членовете на 1 семейство са настанени в хотела, единият от тях – майката, е отишла до Украйна да събере багаж, след което тя не може да се върне обратно в хотела. Но стаята й се води заета. 

 

Донастаняване на свободните помещения и с хора, които в момента са по хотели, голяма част от които ще затворят – хората от тези хотели да се донастанят в други хотели, които работят по програмата“. В момента има по няколко семейства на цели етажи и не искат други, защото щяло да им бъде шумно.

 

Втората точка е за изхранването, посочи Антонова. Държавата каза, че няма да плаща повече за изхранването на украинските бежанци, но искането е за предоставяне на хранителни пакети. Такива помощи бяха предоставени от БЧК, въпросът обаче е колко регулярно ще се случва това, каза тя.

 

По думите й третото искане е за плащане за следващ етап от програмата, месец октомври, или доплащане за предишни месеци. „Голяма част от хотелиерите не са получили сума за изхранване през всички месеци. Получили са частично плащане“, подчерта Антонова.

 

От Българската асоциация за туризъм настояват за спешна среща с двамата министри на вътрешните работи и на туризма, за да поставят въпросите си пред тях.

Междувременно от БЧК-Бургас не спират да раздават хранителни пакети на хотелите и държавните бази, в които има настанени украински бежанци. Една част от тях са закупени със средства на националната благотворителна кампания на БЧК, а другата са дарени от ОАЕ, заяви директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева. Много от бежанците обаче не приемат пакетите, а искат пари те сами да си изберат продукти от магазина. Други пък смятат, че пакетираните храни са некачествени и искат плодове и зеленчуци, за да се хранят здравословно.

От БЧК-Варна също „спасиха ситуацията“, след като от средата на месеца изхранването на украинските граждани се оказа, че не е гарантирано, а само престоя им. Тогава имаше оплаквания, че някои хора са гладували по няколко дни. Става дума за 4 държавни бази в района.

 

Буквално за часове от БЧК решиха проблема след искане на областния управител, каза Илия Раев – областен председател на БЧК във Варна. По думите му организацията ще изхранва бежанците 1 месец.

 

„Имаме един голям проблем, който се нарича държава. В последните дни се получава така, че не е ясно кой къде отива и с какво отива – само с нощувка ли отива, без отопление ли отива, без храна ли отива. Тези неща трябва да се изяснят“, категоричен е той.

 

По думите му държавата трябва да се организира в 3 направления. Първото е хората да имат нормално жилище с отопление, второто е храната, категоричен бе Раев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *