Новото правителство направи нещо неочаквано: Вижте чия герберска структура получи присъда за мълчание

България отблизо
Новосъздадената парламентарна комисия за състоянието на енергийната криза ще обмисли възможността за временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията от 1 януари или приемане на законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия, запазвайки независимостта на контролния орган. Това заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

„Възможно е и мораториумът върху цената на електроенергията, който парламентът прие днес по предложение на ГЕРБ, да бъде преразгледан, дори прегласуван, тъй като не е обсъден предварително на експертно ниво, няма и разчети за последствията от него. Не беше внесен на Комисия, не беше обсъден и ние, от новата коалиция, заставаме зад идеята, че по подобен начин, некомпетентно, макар и от опитна опозиция, не трябва да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото. Временна експертна комисия ще анализира решението и, ако е необходимо в спешен порядък още утре ще предложи ново решение за НС, с което да бъде овладяно енергийната криза“, допълни тя.

 

От думите на Бориславова стана ясно още, че тази сутрин премиерът Кирил Петков е провел среща с областните управители на бедстващите след обилните валежи райони – Смолян, Кърджали и Благоевград. Решено е ресорните министерства да представят до края на деня доклади за ремонтно-възстановителните дейности, които трябва да бъдат извършени. „Докладите трябва да съдържан подробни разчети и цени, така че до края на седмицата да бъдат оценени точно щетите и да започне работа по възстановяването им“, заяви Лена Бориславова.

 

И още – до края на деня да бъде обследвана възможността за доизграждане на пропадналите мостове в засегнатите райони. Ще се търси и отговорност от лицата, отговорни за рехабилитацията на срутените съоръжения през последните години.

 

По повод интервюто на Кирил Петков пред FT за Република Северна Македония Бориславова изтъкна, че новото правителство застава зад сегашната позиция на България. Успоредно с това обаче предлага да бъде подобрен механизмът на преговорите, които да обхванат повече сфери. Идеята е следващите шест месеца да се използват ефективно за учестени срещи между двете страни в търсене на най-доброто решение на всички нива.

 

„Вече е започнал процеса по номиниране на заместник-министри. Кандидатите се проучват от НАП и ДАНС“, каза още Бориславова.

 

Това бе първата изява на юристката Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната“ като началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *