Новите депутати вземат служебните коли на Борисов и Караянчева! От тях слизат и вечните магистрати

България отблизо
Първите внесени законопроекти в деловодството на НС вече са факт. Народните представители от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвижда преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лева.

 

Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните.

 

Увеличава се заплащането на личните асистенти.

А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

 

Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

 

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

 

Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.

 

Закриването на специализираните съд и прокуратура отново бе предложено от „Демократична България“. Това предложение веднъж мина през парламентарната правна комисия на 45-ото НС, но краткият живот на парламента не стигна, за да бъде обсъдено и от пленарната зала. Сега проектът е представен на вниманието и на 46-ото НС в първите часове от дейността му. Вносители на промените в Закона за съдебната власт са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *