Невероятно! Томислав Дончев издаде кого ще подкрепи ГЕРБ, ако Герджиков падне, и с кого ще правят правителство

България отблизо

Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика пред втория от 0.5-1 процентни пункта, не би опитала да състави правителство. При преднина от 5-6 % трудно би избягала от отговорност и ще направи опит. Това заяви пред „Свободна Европа“ заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му приоритет номер 1 трябва да бъде обединяване на нацията. „Може би“ – така той отговори на въпроса дали ГЕРБ биха започнали такива разговори в следващото НС, като направи уговорката, че не е ясно какви политически субекти ще има в новия парламент.

Дончев би участвал и в такъв за съдебната реформа, но има проблем, когато тя се свежда само до смяна на главния прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали ГЕРБ ще води разговори с ДПС за партийна подкрепа за Анастас Герджиков, Дончев отговори, че това би трябвало да направи самият кандидат. „Нашата позиция е ясна. Ние подкрепяме тази кандидатпрезидентска двойка“, каза Дончев. И добави, че ако други партии – било то и ДПС – след първия тур решат да подкрепят кандидата, който и те, то ГЕРБ няма място в този разговор.

В случай, че Герджиков не спечели или не достигне до втори тур, ГЕРБ е много по-логично да подкрепи Лозан Панов, каза Дончев. Право на Панов обаче било дали да я приеме или откаже. Според него обаче по всяка вероятност няма да се стигне до такава хипотеза.

Дончев даде да се разбере, че партията се фокусира повече върху вота за парламент, отколкото за президент.

Това да се издигат кандидати за държавен глава през ИК, той определи като нормална политическа техника и изтъкна, че на този вот чисто партийните кандидати са малко – 2 или 3. По думите му президентският вот е мажоритарен избор, където персоналните качества имат по-голямо значение. Според него при остро политически противопоставяне, издигането на партийна кандидатура само би засилило градуса на политическите емоции.

„За нас е по-важно България да има президент с профила на Герджиков, отколкото да се хвалим, че сме спечелили президентския вот“, каза още Дончев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *