Най-после! Спират ваксината „АстраЗенека“ у нас, ще чакаме други, включително и „Спутник“

България отблизо

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca). Това потвърди пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението – заради възраст или показания, то заявеното от България количество ще е в повече. Това се отнася и за други страни и е добре да има общоевропейско решение и възможност заявката в договорите да бъде променена, коментира Кунчев.

Според него, теоретично, би трябвало да може да се смени вида на ваксината. Имунизацията е важна за организма, независимо по какъв начин се предизвика образуването на антитела срещу вируса. Досега обаче няма подобна практика на смяна на ваксините и не се знае колко ефективен и продължителен би бил такъв имунитет.

Засега няма и препоръка за използване на противосъсирващи медикаменти преди или след ваксиниране. Всеки случай е трябва да се преценява конкретно.

От Националния оперативен щаб (НОЩ) ще поискат становища за Vaxzevria от три експертни съвета, след които на хората ще бъде отправена препоръка – да не правят нищо, да отложат или да повторят със същата ваксина, допълни доц. Кунчев.

Ако една от съществуващите ваксини отпадне, имунизационните планове във всички страни ще бъдат затруднени. У нас обаче няма да е фатално. Все повече се увеличават количествата, които получаваме и от другите заявени ваксини.

От Европейската агенция по лекарствата се очакват одобренията и на други препарати, сред които и „Спутник V“. Когато това стане, те също ще могат да бъдат прилагани за изграждане на имунитет срещу Covid-19.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *