Министър Комитова разкри страшни далавери на ГЕРБ по магистралите. Ето защо загиват хора там, където Борисов ряза лентички!

България отблизо
Фирмите, работещи по ремонта на АМ ”Тракия” са получили договор за 200 милиона при рерус от 59 милиона. Заварихме 0 лева в АПИ и започнати обекти за милиарди. Ремонтът на АМ ”Тракия” между Чирпан и Стара Загора е без одобрен проект, без разрешение за строеж, без акт 16 за въвеждане в експлоатация. Ако възникнат нередности, ще платим ние. Няма гаранция от фирмите. Това е порочна практика. Зимното почистване за миналата година не е било платено на фирмите.

 

 

Това заяви пред Българската национална телевизия служебният регионален министър арх. Виолета Комитова.

 

Коментарът и идва на фона на конфликта с пътищарите, които протестираха заради неизплатените пари за тяхната дейност от страна на държавата. От МРРБ са категорични – сключени са договори в пъти над бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, който е бил изчерпан още през пролетта. Според Комитова това е било напълно целенасочено.

 

„Какъв интерес имам аз да спирам строителството? Това е предизборна лъжа. От полза на служебния министър ли е, от полза на служебното правителство ли е? Заварихме цяла България разкопана, дадена работа на фирмите за милиард и половина. Дадена е била команда да се разкопае всичко. Започнати са много строежи с 0 пари. Затова се затрудняваме да ги завършим. Ние сме минус 1 милиард. Дадена е работа на фирмите от правителството на ГЕРБ. Това е нарочно“, посочи още Комитова.

 

Нови протести се готвят утре заради неизплатените средства от „Автомагистрали – Черно море“. Комитова обаче посочи – административни неуредици за забавили процеса, а парите вървят от вчера. Регионалният министър изрази надежда, че парите ще стигнат днес.

 

„Отсечката между Чирпан и Стара Загора струва 200 милиона лева, които ние нямаме възможност да платим. 10 фирми са работили по нея и те ще трябва да си получат парите. Няма одобрен проект, няма разрешение за строеж, няма акт 16 за въвеждане в експлоатация. Това е порочна практика, която води до следното – ние ще платим, ако възникнат нередности. Ще дадем нови милиони. Няма гаранция от страна на фирмите. Практиката е с цел уж ремонтите да се правят по-бързо. Решено е през април да се копае, да се взривят предизборно гражданите. Най-важното е, че почти всички ремонти, които са на стойност милиард и половина годишно не минават под „Основни ремонти“, а под „Поддържане на пътя“. “Милиард и половина даваме за всички пътища, но когато се повредят, няма фирма, която да носи гаранцията и няма отговорност да си поеме ремонта след това“, посочи още Комитова.

 

Региноалното министерство държи основните, тежки и скъпи ремонти да се правят с технически проект, разрешения за строеж и въвеждане в експлоатация, което да има гаранционен период.

 

За строежа на АМ „Хемус“ пък срокът 2024 г. за завършването на първия участък е реалистичен срок, посочи още Комитова.

 

„По договорите на ГЕРБ първите 51 км от Ябланица към Плевен ще се изпълнят. Това е нормален срок – по километър на месец. Всяко друго твърдение, че АМ „Хемус“ може да се изгради по-бързо, е лъжа“, посочи още Комитова.

 

Зимното почистване пък е гарантирано. МРРБ е осигурило 100 милиона.

 

„Изненадата – на фирмите не им е платено зимното почистване за миналата година. Служебното правителство влезе през лятото. Защо не им е платено? Преговаряме с тези фирми, подготвяме споразумения с тях и пердлагаме да продължат да правят зимното почистване. Условията са – ако те не желаят да продължат да почистват даден участък, да се обяви обществена поръчка. Няма да засъснеем“, обясни още Комитова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *