Милка Василева: Над 90% от хората, които са в тежко състояние в болниците, са неваксинирани

България отблизо
”За първи път съсловни организации и министерство демонстрират единна позиция по изключително важен въпрос. Нашето обществото трябва да разбере, че медицинските специалисти и министерството разчитат на доказателствата в науката. Убедени сме, че към този момент ваксинацията е единственият метод, който може да ни помогне да се справим с тази тежка ситуация”

Това посочи председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева пред Bulgaria ON AIR.

 

„Има 11 заблуди, лъжливи информация и конспиративни теории, които здравното министерството и Министерският съвет не разубедиха. Това не е от последните 5 месеца, а от кампанията от март миналата година. Самото правителството не полага грижи за гражданите“, твърди председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

 

Според Тушанов една от конспиративните теории е, че само възрастните хора се разболяват. Той сподели, че някои масови медии разпространяват фалшиви данни.

 

„Сега хора между 24 г. и 39 г. са основно поразените пациенти. Те са и масово в Ковид отделенията“, изтъкна събеседникът.

 

По думите му в другите държави много детайлно са се провели кампании за разубеждаване на именно тези 11 конспиративни теории.

 

Има сериозен дефицит на медицински персонал у нас, а едва 40% от специалистите по здравни грижи са ваксинирани, подчерта още Василева пред Bulgaria ON AIR.

 

„От преди 10 г. убеждавахме какво ще се случи. За съжаление, то се случи. Сега сме минали ръба. Колегите са изтощени, изморени, страдат от синдрома на изпепеляването. Хората, които са останали да работят в България, го правят при всякакви обстоятелства. Лекари, сестри, санитари и всички останали медицински специалисти са на ръба“, уточни  тя.

 

При Министерството на здравеопазването липсва комуникационна стратегия – кой какво трябва да свърши, категоричен е Таушанов.

 

СЗО излезе със становище, че българите не са здравно грамотни.

 

„За мен това е пресилено. Можем да разсъждаваме по различни начини колко сме грамотни. Когато става дума за Ковид-19 – вярваме на фалшиви новини, не на научните доказателства. Поради тази причина СЗО смята, че сме неграмотни“, сподели Василева.

 

Според нея причините за това са липсата на доверие и предоставянето на разнопосочна информация от авторитетни лица. А информационната кампания е трябвало първо да убеди медицинските специалисти да се ваксинират, а след това те да убедят обществото, смята тя.

 

„Ако хората се замислят за оцеляването си, би трябвало да вземат правилното решение и да се ваксинират. Над 90% от хората, които са в тежко състояние в лечебните заведения, са неваксинирани“, настоя председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *