Мая Манолова разкри нови данни как службите ни подслушват. Работят ли СРС-тата и сега?

България отблизо

Успяхме да се преборим срещу решението на Специализираната прокуратура да не ни даде информация за незаконното подслушване на 130 протестиращи, журналисти, обикновени граждани по време на протестите през 2020 г. Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова след първото заседание по аналогично дело срещу предоставянето на информация за незаконно подслушване на протестиращи от Бюрото за контрол на СРС.

Тя изрази подозрение, че делото за въоръжено въстание, което по нейни думи се използва като оправдание за подслушването, е още активно и няма да го затворят, за да не бъдат принудени да дават информация по него.

Манолова посочи, че след анализ на работата на специализирания съд и прокуратура се е оказало, че 85% от работата им е била да разрешават СРС-та за следене на хора, които не са удобни и са се обявили против предишната власт.

Манолова готова да съди България в Страсбург заради схемите с подслушването

130 души са били подслушвани, не малка част от тях са активисти.

Тя бе категорична, че ако Административния съд не успее да накара спецпрокуратурата и спецсъда, Бюрото за контрол на СРС, ДАНС и другите сезирани институции да кажат официално кои са хората, подслушвани незаконно и защо, то тогава от Изправи се.БГ ще сезират и Съда в Страсбург.

Това е и начин да накараме българското законодателство и парламента да приемат такова законодателство, което да изключи незаконното подслушване на обикновени граждани, журналисти, протестиращи, които са неудобни, на която и да е власт, отбеляза тя.

Манолова увери, че ще доведе това дело докрай и ще накара Народното събрание да приеме закон, който да защитава хората от незаконно вмешателство в личния им живот и от незаконно подслушване.

Тя изказа съмнение, че подслушването на неудобни хора продължава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *