Мария Захарова: Българският народ не е виновен за дипломатическия скандал, но последствията започват от днес. Русия няма да стои безучастна, докато я унижават!

България отблизо

Решението на българските власти да експулсират 70 руски дипломатически и технически служители не е самостоятелно, а е продиктувано от външни сили. Това заяви на редовния си седмичен брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

„Убедени сме, че това е направено по поръчка отвън. Убедени сме, че това е направено въпреки волята, желанието и стремежа на българския народ“, каза Захарова.

Тя допълни, че Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително асиметрични. В същото време Захарова подчерта, че никой не може да разруши вековните културни и духовни отношения, които свързват народите на България и Русия, съобщи БНР.

Според говорителката на външното министерство на Кремъл страната ни е свела не просто до минимум, а почти до нула възможността дипломатическото представителство на Русия у нас да функционира. А то трябвало “в края на краищата” да работи по “някакъв начин”.

Коментарът на Захарова идва няколко дни след като България окончателно реши да обяви за персона нон грата 70 служители на руското посолство у нас заради доклад на ДАНС и обвинения в шпионаж. Посланичката Елеонора Митрофанова поиска българската страна да преосмисли решението си и заплаши с ответен отговор, но позицията на София остана същата. Малко след изтеклия от Кремъл ултиматум, Митрофанова заяви, че ще поиска закриване на дипломатическата служба на Русия у нас и скъсване на отношенията.

 

Пред телевизионния канал „Россия 1“ Захарова посочи:

 

„Ние казахме, че те самите просто сведоха до минимум, а вероятно дори до нула, не просто до нормалното, каквото и да било функциониране на дипломатическото представителство. В края на краищата то трябва да работи по някакъв начин“, каза Мария Захарова и добави, че руските власти скоро ще коментират ситуацията по-конкретно.

Първата мярка бе, че днес Русия спря издаването на визи за българи.

Ще последват и друго отговори и то скоро, каза Захарова.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *