Маринов и Терзийски: Не разбираме защо се употребява видеото с полицейското насилие за политически цели. Ние сме взели мерки, наказахме виновните със забележка!

България отблизо

И двамата бивши министри на вътрешните работи, Младен Маринов и Христо Терзийски, които ръководиха МВР през 2020 г. – по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, коментираха във фейсбук тази сутрин разпространените в петък кадри от камерите на МС с побоя,   който полицаи нанасят на протестиращи, и свиканото от председателя на НС Ива Митева извънредно заседание на парламента във вторник, 17 август.

И Младен Маринов, и Христо Терзийски осъждат всякакви проява на насилие, като и двамата изрично посочват, че проверки за полицейско насилие са извършени още през 2020 година.

Младен Маринов заявява, че такава проверка, „пълно и обстоятелствено разследване“, е разпоредена от него, когато са му станали видео материали на граждани от социалните мрежи.

„Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност„, посочва Маринов и заявява, че това са били и са законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за такива случаи. Маринов припомня, че е подал оставка на 24 юли 2020 г., а само три по-късно новият вътрешен министър (бел.ред. Христо Терзийски) е обявил резултатите от вътрешната проверка, включително и взетите дисциплинарни мерки. Материалите от разследването са били изпратени на прокуратурата.

Същото в поста си във фейсбук посоча и Христо Терзийски, наследил Младен Маринов на поста вътрешен министър именно по време на протестите, като и заявява, че продължава да стои зад думите си – обявените резултати от вътрешната проверка, както и „че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство.“

Христо Терзийски напомня, че все пак е установени превишаване на служебни правомощия от четирима полицаи от отдел „Специализирани полицейски сили“ (ОСПС), както и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели. Тогава са били и наложени съответните дисциплинарни наказания, които са предвидени в Закона за МВР. Терзийски напомня и за наложено тежко дисциплинарно наказание на ръководен служител на ОСПС, както и със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел.

И Младен Маринов и Христо Терзийски заявяват, че никога и по никакъв повод като полицаи не са укривали данни за извършено престъпление, но и зоват видеокадрите да не се използват за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество.

Младен Маринов заявява и че този случай не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи – мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг. Също така Маринов призовава обективно да се разследват и случаите на пострадалите полицаи при изпълнение на служебните им задължения, защото „именно те издържаха на провокациите и нападенията през миналата година, станали пред очите на цялото българско общество, като така запазиха гражданския мир в Република България!“

Младен Маринов заявява и че ако някой твърди, че е извършил престъпления, ще трябва да докажат това в съда.

А Христо Терзийски призовава: „Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *