Мангъров размаха пръст на Мутафчийски: И все пак аз се оказах прав, нали!

България отблизо

Кривата на заболеваемостта у нас през последните дни върви рязко надолу и ето вчера от направени над 13 000 теста, положителни са едва близо 600 души,  заяви доц Мангъров в свое интервю пред новини.бг

В процентно отношение това са 4,5 на сто, т.е. съпоставимо с хода на заразата през летните месеци у нас. Затова аз лично смятам, че на този етап не са нужни чак толкова много тестове. Заразяването по естествен път с нова респираторна инфекция върви по неотменим свой път. Примерно така, както винаги през тези месеци в предходни години се развиват грипните заболявания.

Връщането на учениците в школата е добър ход, защото плодовете на дистанционното обучение тепърва ще бъдат брани от родители и ученици. Знаете, че аз от самото начало съм против строгите ограничителни мерки, защото не виждам логика в тях.

Мен тук ме ругаеха, когато говорех за стаден имунитет от 70 на сто, но сега вече, когато и А.Меркел и Б.Джонсън заговориха затова, тук взеха да увъртат. Най-ярката илюстрация на моята теза е фактът, че в страните с най-строги изолационни мерки, заболелите от Ковид 19 са най-много.

Докато у нас разумните хора не се паникьосваха от строгостта на мерките и резултатите ни са по-добри. От щаба казаха, че по незнам си каква скала строгостта на мерките у нас е 65%.

Това било по-добре от страни, където строгостта е отчетена на 90-100 на сто. Нека гражданите сами да си направят съответните изводи. Също така искам да предупредя, че хора, които са изкарали болестта – симптомно или безсимптомно, няма нужда да се ваксинират.

Те са срещнали вируса в неговата антигенна цялост и техният имунен отговор е много по-силен, траен, многообразен, отколкото отговора, който се получава след имунизация.

Във ваксините се съдържат само отделни антигени от вируса, определени негови части, срещу които се изработва имунен отговор. Естествената среща с вируса дава много по-мощен и дълготраен отговор.

Разбира се, който иска, нека да се ваксинира, това все пак е лично, интимно решение. Длъжен съм обаче да предупредя, че ваксините с РНК при хора, преболедували, създават предпоставки за нежелани автоимунни процеси.

Не виждам логика в скалата, за която вчера говори ген.Мутафчийски, че ходенето в ресторант видите ли е опасно и рисковете са измерени по тази скала. Тези неща, според мен, са лишени от елементарна логика. При предишният щам на вируса трябваше да стоим на разстояние помежду си от 1,5 метра.

А при новият, който бил 7 пъти по-заразен от предишния/!?/, ние трябва да сме на 2,5 метра отстояние един от друг. Тези неща щяха да са разумни, ако ставаше въпрос за радиация, ама не е, а са вируси, които се реят из въздуха, натоварени върху микро аерозолни частици. Двама души, независимо къде са – в ресторанта, магазина или автобуса, дишат един и същи въздух.

Само че абсурдните мерки налагат в автобуса да може да се влиза спокойно, в магазина също, а на други места да не може. За мен голяма част от мерките са просто начин за налагане на власт и ограничаване на правата и свободите на хората.

На нокти ме изправи една публикация в английския вестник „Телеграф“, в която се твърди, че бившият премиер Тони Блеър бил дал насоки на настоящия Борис Джонсън как Великобритания да стане водеща сила в налагането на световен имунизационен паспорт. Това не бива да се допуска, защото е над национално законодателство и ще вреди на всяка конкретна страна и националност.

Става въпрос пак за контрол и ограничаване на свободите.

Смятам, че ние тук и сега трябва да се обединим в усилията си срещу преодоляване на Ковид 19, а не да се разделяме и разединяваме и в тази борба, както във всичко останало. Аз затова приех поканата на АБВ да застанем заедно от една страна на бариерата, метафорично казано, срещу заразата. Виждам, че те полагат усилия в това, обикалят страната, говорят с хората, споделяме еднакви възгледи, те ме подкрепят.

Вярвам, че здравеопазването е споделена отговорност и въпрос на национална политика. В този смисъл има нужда да се чуват и различни мнения, а не само тези, облечени във власт.

Иначе, ако ламтях за постове и власт, то тогава щях да съм в редиците на ГЕРБ, БСП, ДПС или друга от партиите в управлението, които се маскираха и са много, много уплашени. Пандемията се оказа, че устройва много политици не само у нас, а и навсякъде по света, да избутат встрани реалните проблеми на хората. Ковид 19 се използва като способ за насаждане на страх.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *