Корнелия Нинова: Елена Йончева действа по чужда воля! Твърденията ѝ са абсурдни

България отблизо

Не виждам никакво обяснение в поведението на Елена Йончева, освен едно – прави го по чужда воля”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира абсурдните напоследък твърдения на евродепутата Елена Йончева за някаква договорка между нея и Борисов.

 

Елена Йончева (БСП) твърди, че лидерът на левица Корнелия Нинова я е предупредила, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“, предава „Свободна Европа“.

 

По думите на Йончева разговорът между двете е бил проведен през юли 2018 г., а месеци по-късно държавното обвинение е започнало разследване срещу нея.

“Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата“, обясни Йончева пред Euractiv.

 

Потърсена от Свободна Европа Корнелия Нинова отрече “подобно нещо да се е случвало”. “Абусрд. Това, което Елена твърди е абсурд. Няма такова нещо”, каза в телефонен разговор председателят на социалистите.

 

В средата на юни тази година, когато в публичното пространство излязоха записи с гласа на премиера Бойко Борисов, Нинова атакува премиера заради сходна ситуация. От думите на министър-председателя, които той първо обяви за “дийп фейк”, но впоследствие спря да отрича, ставаше ясно, че Борисов е знаел предварително, че прокуратурата ще повдигне обвинение на бившия зам-министър на икономиката Александър Манолев. “Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем”, се чува в записа. Поводът за думите е разследване на сайта “Биволъ”, което разкри, че бившият зам-министър ползва къща за гости, построена с европейски средства, като лична резиденция. По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова тогава заяви, че “не институциите, а задкулисието управлява държавата”.

 

Попитана дали ако е имала предварителна информация за евентуално разследване срещу Йончева, не проявява двоен стандарт, председателят на левицата каза: “Пак казвам – казаното от Елена не е вярно, просто не се е случвало”. На въпрос защо тогава Йончева го твърди, Нинова отговори: “Не виждам никакво обяснение, освен едно – прави го по чужда воля”.

 

През последните няколко седмици, преди избора на нов лидер на БСП, евродепутатът от партията е един от основните критици на лидера на формацията. Тя обвиняваше Нинова, че е твърде пасивна политически срещу ГЕРБ, както и че БСП не се възползва от гражданските протести срещу управляващите. Запитана защо споделя тези информация едва сега, Йончева обяснвяа, че дълго вярвала, че Нинова е искала да я предпази. Към настоящия момент обаче е преценила, че би било “съучастие“, ако продължи да мълчи.

 

Делото срещу Йончева бе образувано в края на януари 2019 година , няколко месеца преди европейските избори. Специализираната прокуратура й повдигна обвинение за пране на пари в особено големи размери. Йончева тогава бе депутат от БСП. Прокуратурата обявиха, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ.

В крайна сметка БСП не се отказа и сложи Йончева за водач на листата за европейските избори. Тогава Йончева коментира, че делото срещу нея има за цел сплашване от ГЕРБ и “тяхната прокуратура“.

В последната една година Елена Йончева видимо води агресивна кампания срещу Нинова, твърдейки факти, които не отговарят на истината. В навечерието на кампанията за пряк избор на лидер в БСП Йончева отново нападна Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *