Константин Паскалев: ГЕРБ създава хаос в кризата, за да наплаши народа и да си запази властта

България отблизо

Хаосът по отношение на икономическите мерки е тотален и ефектът ще бъде близък до нулата. Това заяви пред bTV Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП и бивш регионален министър.

Според него случващото се в страната били по-скоро „някакви пиарски методи, за да се постигат някакви цели“, като основната цел по негови думи е запазване на властта.

„Това управление, с хаоса, който създава, има единствена цел – изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно те да са през юни“, категоричен бе Паскалев.

Той посочи, че единствената работеща мярка в момента е тази в подкрепа на микро и малките предприятия. От общо 388 000 такива фирми у нас 27 000, или около 6%, са кандидатствали за подкрепа. По думи на Паскалев около 5% от фирмите са получили подкрепа.

Втората мярка е за средните предприятия и по нея са кандидатствали около 1790 фирми, посочи той и изчисли, че това е около 30% от всички средни фирми у нас. По негови думи от 25 август досега от Министерството на икономиката не са успели да оценят дали тези фирми отговарят на изискванията, или не. По тази причина според Паскалев всичко е в основата на запазването на властта и пиара и няма нищо общо с опита за подкрепа на фирмите.

Развързването на ръцете на властта би следвало да има цел, отбеляза той. По негови думи социалните мерки у нас имат две цели – да се запазят заетостта и доходите на населението и да се запазят икономическите субекти. Според бившия регионален министър към момента социалните мерки до известна степен работят.

Реално бизнесът участва заедно в държавата, за да подкрепя заетостта, тъй като той плаща на хора, които в момента не полагат труд, който би следвало да бъде възнаграждаван, посочи той. Според него социалното министерство се е справило добре с мярката 60/40 и в момента заедно с бизнеса подкрепят запазването на заетостта.

Запитан дали по-строгите мерки са закъснели, Паскалев подчерта, че поведението на властта е било безотговорно, тъй като е било ясно, че кризата се задълбочава.

Той напомни, че Националният оперативен щаб няколко пъти е посочил основните проблеми в държавата и неспазването на мерките, но премиерът е отказал да предложи на Министерския съвет да вземе съответните мерки. По думи на Паскалев логичното обяснение за това би било да се търси баланс между работеща икономика и запазване живота и здравето на гражданите, но според него в случая това не е точно така. Паскалев бе категоричен, че правителството вместо да помага, пречи. Липсата на яснота на предвидимост е това, което пречи, отбеляза той.

Относно водната криза у нас Паскалев заяви, че до миналата година държавата е финансирала с доста солидни средства изработването на прединвестиционни проучвания за водния сектор за страната, включително и Бургаска област. Би трябвало тези анализи да са публични. Това обаче по негови думи бил „най-строго секретният документ в държавата“. Паскалев посочи, че въпреки че този документ е финансиран с публични средства, не е публикуван нито на страницата на МОСВ, нито на тази на МРРБ.

Запитан как ще коментира изказването на екоминистъра Емил Димитров, който първоначално заяви, че Бургас е изправен пред водна криза, а няколко часа по-късно отрече това да се случи, Паскалев заяви, че това е „мишкуване, чрез което се опитват да се реализират кадрови промени и да се привлекат финансови средства“.

Tagged

1 thought on “Константин Паскалев: ГЕРБ създава хаос в кризата, за да наплаши народа и да си запази властта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *