Колега на Герджиков от СУ: Правителство ще има, ГЕРБ си отива, Радев спечели изборите още през лятото!

България отблизо

„Правителство ще има, нататък вървят нещата, още повече, че залозите са така определени, че правителство, макар и може би не за дълго, но ще има. Такива са очакванията на проф. д-р Пламен Киров, ръководител на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ „Свети Климент Охридски“. За News.bg той изказа метафората – правителство по формулата „орел, рак, щука и охлюв“. „Сами може да се досетите кой ще играе ролята на охлюва.“ Всеки ще има някаква част от властта, в която ще доминира и никой няма да гледа в канчето на другия.

Днес започнаха преговорите между четири партии за съставяне на кабинет – водещите и победителите на вторите за тази година предсрочни парламентарни избори „Продължаваме промяната“ поканиха на разговори БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Предварително от разговора бяха изключени ГЕРБ и ДПС. Не участват и от най-малката ПГ „Възраждане“.

Това правителство може да продължи доста дълго да управлява, но инфарктната точка е моментът на неговото формиране. Стига да не допусне някоя фатална грешка в началото, правителството от четворна коалиция би могло да се закрепи и за по-дълго време, смята Киров.

Като фатално той посочи например цените на енергийните източници, обедняването заради галопиращата инфлация, изчезването на стоки от магазините, ковид кризите.

Според него, ако от „Продължаваме промяната“ успеят да дадат глътка въздух на българското общество, то правителството може да се закрепи. България е държава на чудесата, така че „подобно чудо – едно такова правителство да изкара мандата си“ не е изключено да се случи. Пламен Киров припомни сложната формула на Тройната коалиция от 2005 г., за която никой не предричаше, че ще изкара пълен мандат – „Е, изкара го, но друг е въпросът какво стана след приключването на този мандат. Тогава се появи новия политически субект, който помете НДСВ и БСП. Именно тогава БСП започна своя низходящ тренд“, напомни Киров.

Той обясни, че на парламентарни избори винаги ще има изненади, тъй като системните партии отстъпват място на политически проекти. Наблюдава се една политическа турбуленция и пренасочване на съществуващ електорат от една политическа сила към друга политическа сила, посочи проф. Киров. Това се вижда много ясно в кратки срокове тази година, когато големи групи избиратели се пренасочили от ИТН от юли към ПП през ноември.

„Най-вероятно е прав един от големите познавачи на българския политически ландшафт и на партийната система проф. Иво Христов, който казва, че сме изправени пред един период от италиански тип – бързо износване на политическите проекти и люшкане на народната любов в посока на нови формации, които ще никнат като гъби след дъжд в партийната система на България. Това ще бъде свързано с ерозия на класическите партии“, каза проф. Киров.

За старта на политическите партии, даден от „Продължаваме промяната“, Пламен Киров коментира, че ДБ и БСП ще се хванат като удавници за сламка само и само да участват във властта с идеята това да им помогне при едни следващи избори да получат достойно място в политическото представителство и да не загубят силно увредената си подкрепа сред избирателите. Най-вероятно сметката ще излезе без кръчмар, но това си е техен проблем, изтъкна проф. Киров.

За проведения балотаж между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, проф. Киров го определи като „нищо интересно“. Изборите били спечелени от Румен Радев още през лятото – нямало никаква интрига в президентската надпревара и се случи това, което всички анализатори дълбоко в себе си знаеха, че ще се случи, но е трябвало да се поддържа някаква интрига на състезанието, посочи проф. Киров. По думите му интригата всъщност била в резултатите от парламентарните избори, доколкото изборите се провели 2 в 1.

„Нямаше интрига в изборите, защото имаме кандидат за втори мандат в лицето на генерал Радев, който завършва един успешен мандат, нямаше някакви сериозни сътресения, що се отнася до президентската институция. Румен Радев се включи в политическата игра много активно.

Той посочи, че проблемите с управлението и протестите през 2020 г. дали допълнителна сила на Радев, който, включвайки се в антиГЕРБ коалицията, придоби относително висока тежест в политическата надпревара. Политическата надпревара прерасна в предизборна надпревара за президентските избори. Назначаването на първото и второто служебно правителство също работило в интерес на кандидатурата на президента Румен Радев, отбеляза проф. Киров.

Той добави, че другото немаловажно значение за президентските избори е, че ГЕРБ не излъчили свой кандидат за президент относително рано – поне една година преди президентските избори, за да могат да го наложат в публичното пространство. Ако го били направили тяхната кандидат-президентската двойка щяла да проведе поне една планирана предизборна кампания, за да може да бъде равностоен противник на Румен Радев. „Какво наблюдаваме – подкрепата на един инициативен комитет и излъчения от него кандидат за президент в лицето на проф. Герджиков буквално 20 дена преди да започне предизборната кампания. Ако някои си е мислил, че за един месец може да се пребори с президента Радев като кандидат за втори мандат или нищо не разбира от политика, или целенасочено иска да загуби изборите, или просто до такава степен е изпаднал в инфантилизъм, че не заслужава изобщо да се състезава в изборите“, коментира проф. Киров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *