Китай подхвана САЩ: Веднага кажете истината за военните програми и вирусите в биологични лаборатории в Украйна

Свят

Китайското министерство на външните работи заяви, че политиката на САЩ и НАТО е довела до това, което сега се случва в Украйна. Това съобщи на брифинг представителят на ведомството Джао Лъдзиен.

„Съединените щати, с политиката си на разширяване на НАТО на изток, хвърлиха огромен дървен материал в огъня на украинската криза “, каза той.

Според дипломата Китай никога не е приемал мнението, че сигурността на която и да е държава може да бъде гарантирана чрез разширяване на военните блокове.

Освен това китайското правителство призовава САЩ незабавно да разкрият информация за военните биологични лаборатории, разположени в Украйна, и вирусите, които се изследват там.

 

Както Лъдзиен отбеляза, на територията на Украйна работят 26 американски лаборатории и други подобни съоръжения. „Съединените щати, като страната, която разполага с най-много информация за лабораториите, трябва да разкрият съответните данни възможно най-скоро, включително за вирусите, които са били там, и естеството на изследванията върху тях“, каза той.

„В името на здравето на народа на Украйна, съседните региони и извън тях, ние призоваваме съответните страни да гарантират безопасността на тези лаборатории“, подчерта Джао Лиджиан. „Съединените щати, като страната, която разполага с най-много информация за лабораториите, трябва да разкрият съответните данни възможно най-скоро, включително за вирусите, които са били там, и естеството на изследванията върху тях“, каза той.

„Военно-биологичните програми на САЩ в Украйна може да са само върхът на айсберга. Под претекст за сътрудничество за намаляване на рисковете за биологичната сигурност и защита на глобалното здраве, САЩ контролират 336 лаборатории в 30 страни. Американската страна също извърши много биологични изследвания в лабораторията Форт Детрик. Какви са истинските намерения на Съединените щати? Какво точно направиха те?“

„Призоваваме Съединените щати да предоставят изчерпателна информация за своите военно-биологични програми както на американска земя, така и в чужбина и да приемат международна проверка“, заключи дипломатът.

Лаборатории в Украйна

В неделя говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков каза пред репортери, че руските въоръжени сили по време на специална операция в Украйна са разкрили факти за осъществяване на финансирана от САЩ военна биологична програма. Според генерала е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Игор Кирилов, ръководител на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на руските въоръжени сили, каза, че в Украйна е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, чийто клиент е Агенцията за намаляване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ.  По думите му на 24 февруари всички те са получили задача от Министерството на здравеопазването на Украйна да унищожат напълно биоагентите в лабораториите. Според руското министерство на отбраната обемът на американското финансиране за биологични лаборатории в Украйна е над 200 милиона долара.

По-рано беше съобщено, че китайският президент Си Дзинпин изрази загриженост за случващото се в Украйна. По време на телефонен разговор с френски и немски колеги. Припомняме, че Америка планира да наложи санкции срещу Китай поради факта, че страната не спазва антируските санкции, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на специална военна операция в Украйна. Руският лидер подчерта, че целта на специалната операция е да защити хора, които са били обект на насилие и геноцид от киевския режим в продължение на осем години.

Путин подчерта, че се планира да се извърши „демилитаризация и денацификация на Украйна и да бъдат изправени пред съда отговорните за престъпленията в Донбас“.

По време на речта си на 5 март Путин повтори , че руските военни се бият в Украйна не с въображаема заплаха. Според него Украйна има потенциал да придобие ядрен статут и „отвъд океана ще помогнат на Киев“ и от този момент НАТО ще стане противник на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *