Кирил Петков: Уважавам Румен Радев за начина, по който работи, но той не ни се бърка по никакъв начин!

България отблизо

Защо щом имаме договор за по-евтин азерски газ, ние не го ползваме, при все че той е 50% по-евтин. Това запита премиерът Кирил Петков в първото си интервю след избирането си на поста специално за предаването „Панорама“ по БНТ.

На въпрос има ли Радев своя квота и роля в кабинета, той отговори: “

Директно не. Още като министър, когато бях в служебния му кабинет, неведнъж се похвалих че никога не получих обаждане от него, дори като бях назначен в служебния му кабинет. Уважавам го за начина, по който сме работили, но ние не сме комуникирали. Изцяло назначенията са били наш избор“.

„Работата ни с Рашков например бе много положителна. Имаше не един и два казуса, които разрешихме. Аз го харесвах като министър. Единствено трябваше да говоря с моите коалиционни партньори и да им кажа, че Рашков е наш избор и трябва да има съгласуване“, добави Петков.

„Правителството изцяло стои на собствените си крака, но бих се радвал да има добра координация между президентство и правителство“, уточни той.

Запитан дали ще отстъпи за РСМ, премиерът каза: „Тук не става дума за отстъпване. Тук става дума за намиране на общи ползи от действия, които биха направили и РСМ, и България, за да печелят от едно добросъседство. Ясно дадох като мандат в следващите стъпки с РСМ“.

И добави, че това значи македонски и български бизнеси да работят заедно, да има самолетна и влакова връзка от София до Скопие, да имаме общ културен календар и т.н.

„КПКОНПИ трябва да разследва всички престъпления с корупцията, решени сме, че ще действаме напред. Изследваме рамките на закона, знаем реалността и ще направим най-доброто“, каза Петков.

И добави: „Гешев не се е справил добре по никакъв начин и хората очакват смяната му“.

„Мечтата ми е да имаме правосъдие, което да покаже че у нас няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да чегъртам никого, но ролята ни е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат спирачки да проверяват всеки крадец у нас, който е бил в миналото и който мисли да краде сега.

Оттук нататък за мен е важна лустрацията на крадците и това трябва да стане институционално. Дал съм на Бойко Рашко пълна свобода всяко разследване, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *