Кирил Петков обяви какво мисли за протеста и обеща нещо неочаквано на хората от улицата

България отблизо

„Много съжалявам, че съм под карантина, защото иначе бих излязъл на площада да разговарям директно с хората. Бил съм на не един и два протеста. Уважавам формата на протест, която лично аз приветствам. Бил съм пред белия автобус, бил съм на протестите срещу правителството на ГЕРБ. Единственото, за което съжалявам е, че сега не мога да застана  срещу хората заради карантината“.

 

Това заяви по телефона за Нова телевизия премиерът Кирил Петков по повод протеста на „Възраждане“ пред Народното събрание срещу зеления сертификат.

„В петък би трябвало да свърши моята карантина, защото имам и трета доза и ако PCR-ът ми е отрицателен. Така че още в петък би привествал избрани членове на протестиращите, които имат експертиза, ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляваме кризата бих се вслушал в техните мнения“, каза още той.

Министър-председателят е под карантина, след като шефът на парламента Никола Минчев даде положителен тест за коронавирус след заседанието на КСНС при президента в понеделник.

Кирил Петков беше категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с коронавируса. Той каза, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

Петков допълни, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят.

Не можем да говорим дали коронавирусът съществува, защото най-важното е да разберем, че само ако увеличим нивото на ваксинация можем да ограничим нивото на следващата вълна. Какви по-добри мерки има, за да може по-малко българи да отиват на интензивни легла в болниците. Не мисля, че има група българи, които се радват, че има зелен сертификат. Това е една мярка, за да се вдигне нивото на ваксинацията, допълни Петков.

Премиерът заяви, че все още не е ясно има ли арестувани протестиращи и колко са те.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *