Каролев: Скоро ще внасяме и ток заради безумни наредби и от страх да не се опълчим на началниците

България отблизо
ЕС е тежко бюрократично чудовище, коментира икономическият и финансов експерт Владимир Каролев.

„Предприятията, които получиха до 10 000 лв. компенсация заради коронавируса, получиха помощите със забавяне, но за средните предприятия още не са получени парите. Вярно е, че има закъснение заради нотификацията от ЕС. Това показва за пореден път колко тежко бюрократично чудовище е ЕС. Между другото една новина – англичаните не чакаха да мине и месец от Брексит и обявиха, че откриват една нова въгледобивна мина“, коментира още Каролев пред Фокус..

 

Той уточни, че в нито една държава в света не може да се открие нова мина за въгледобив заради прословутата „изгодна Зелена сделка“.

Миналата седмица Каролев коментира, че в момента единият блок на Козлодуй е в непланиран ремонт и около 45% от електроенергията на България се произвежда от въглищните централи (оранжевото).

 

„Не приемайте нито един зелен, червен, син, оранжев, европейски, американски, български, руски, китайски или какъвто и да е било друг план за трансформация на българската енергетика, ако не ви даде ясен и конкретен отговор откъде ще идват тези 45% след точно 5 години, когато Брюксел забрани държавната подкрепа за високоемисионни централи. Искайте като избиратели и потребители конкретен отговор за производството на ток – никакви умни или глупави мрежи, никакви батерии, никакви форми на съхранение като водород или амоняк, никакви панели по селските покриви, никакви дългосрочни технологични пробиви като нелицензирани модулни реактори, сероводороди на дъното на Черно море, никакви непроучени източници като геотермални централи или онези с вълноломите“, написа анализаторът на страницата си във Фейсбук.

 

Според него трябва да се стремим към нещо конкретно и работещо днес, което може да бъде построено за 5 години до ключ.

 

„С моите скромни познания възможните решения са:

 

1. По плана за възстановяване и устойчивост заделяме средства за инфраструктура за улавяне на въглерод. Свързването с нея остава за сметка на централите. По този начин съществуващите въглищни мощности ще си работят до амортизирането им и след 15-20 години ще мислим с какво да ги заместваме.

2. Разширяване на мрежата на Булгартрансгаз до Маришкия басейн и трансформация на четирите централи там в огромни газови системни мощности. За да се отговори на европейските изисквания за емисии, може да бъдат придружени с соларни централи, които да правят водород за горивния микс.

3. Закриваме половината българска енергетика, защото не можем като държава да произвеждаме чист ток и вкарваме инвестициите в увеличаване на мрежовия ни капацитет за внос. Първо вероятно ще внасяме турски ток, а ако в бъдеще се наложат въглеродни мита, ще търсим от Румъния или германо-австрийската мрежа“, написа Каролев.

Tagged

1 thought on “Каролев: Скоро ще внасяме и ток заради безумни наредби и от страх да не се опълчим на началниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *