Каракачанов купи два нови бойни кораба за 1 милиард, за да участваме пълноценно в операциите на НАТО

България отблизо

В Министерството на отбраната беше подписан договор за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Според одобрения от Министерския съвет договор немската компания “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС.

Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „ДЕЛФИН“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, декларират от министерството. Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че договорът е важен не само за българския флот, но той показва, че отношенията между двете страни България и Германия се развиват добре.

Това е втора крачка към модернизацията на българската армия. Това е правилна крачка, заяви Каракачанов.

Tagged

2 thoughts on “Каракачанов купи два нови бойни кораба за 1 милиард, за да участваме пълноценно в операциите на НАТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *