Изплуваха любопитни подробности на новите кандидат-министри. Вижте кой кой е!

България отблизо

Петър Илиев, който „Има такъв народ“ твърди, че не е предлаган за министър-председател, въпреки уверенията на всички останали парламентарни групи, все пак влиза в проектокабинета. Този път като министър на вътрешните работи. 

Сред предложените имена има и такива, които бяха в предния проектокабинет на Станислав Трифонов – като Ради Найденов, Радостин Василев, Пламен Абровски, Теодора Генчовска. Има и изненади – като Гроздан Караджов от гражданския съвет на Реформаторския блок.

Някои от имената обаче може да бъдат ревизирани. Не се оправдаха първоначалните слухове за мегаминистерства. Остава постът и на министър без портфейл – по ромските въпроси.

Министрите са:

  • Георги Георгиев – Министерство на регионалното развитие и благоустройството
  • Петър Илиев – Министерство на вътрешните работи
  • Ради Найденов – Министерство на външните работи
  • Теодора Генчовска – Министерство на отбраната
  • Пламен Данаилов – Министерство на финансите
  • Александър Николов – Министерство на енергетиката
  • Силви Кирилов – Министерство на здравеопазването
  • Момчил Иванов – Министерство на правосъдието
  • Гроздан Караджов – Министерство на транспорта
  • Десислава Димитрова – Министерство на икономиката
  • Радостин Василев – Министерство на младежта и спорта
  • Силвия Бакърджиева – Министерство на околната среда и водите
  • Георги Султанов – Министерство на културата
  • Ивайло Кожухаров – Министерство на туризма
  • Велислава Петрова – Министерство на образованието и науката
  • Теодора Пенева – Министерство на труда и социалната политика
  • Пламен Абровски – Министерство на земеделието
  • Антония Валентинова – министър по ромските въпроси

 

Кой кой е

Депутат за министър на финансите


Пламен Данаилов

Пламен Данаилов е предложението на „Има такъв народ“ за министър на финансите. Според визитката му от страницата на партията, Данаилов е завършил висшето си образование в УНСС. Има над 20 години опит в управлението на големи международни компании, а в момента е управител на консултантска фирма в сферата на финансите.

В свои публични изяви до момента, Данаилов е застъпвал тезата за запазване на сегашната данъчна система на плоски ставки, но и за въвеждането на минимален необлагаем минимум, подоходно семейно облагане и облекчения за фирмите, които реинвестират в дълготрайни активи.

Данаилов по принцип казва, че въпросът за България и еврото не е „дали“, а „кога“, но иска от БНБ да започне широк обществен дебат, за да се разсеят рисковете и съмненията.

На първо четене – Пламен Данаилов е десен финансист, който вероятно ще следва икономическо-фискалната политика представена преди време от вече неактуалният проектопремиер – Николай Василев.

От министър на правосъдието, през проектопремиер, до МВР-шеф


Петър Илиев

Вече пословично известният адвокат д-р Петър Илиев от кандидат за правосъден министър става такъв министър на вътрешните работи. Възпитаник на СУ, със специализация в Бъкингамския университет, Лондон, специализирал е и в Ню Йорк, САЩ. Преподава конституционно право в СУ.

Адвокатското му дружествво “Илиев и партньори” е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища.

Илиев бе спряган и за премиер, въпреки че от ИТН отричат. Разследване показа, че той е написал книга по текстове от дисертацията на преподавателката по конституционно право Наталия Киселова.

От здраве – в образование


Велислава Петрова

Предложението за министър на образованието е 31-годишната Велислава Петрова, имунолог. Тя бе предложена в първия кабинет на ИТН за министър на здравеопазването.

Според представената визитка тя е учила в университета в Бристол, след това и в Кеймбридж. Има докторска степен по биологични науки по вирусология и имунология. В момента е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори 3 езика.

Велислава Петрова е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите.

Тя и водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от Министерството на вътрешните работи за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г).

По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия.

Нейното откритие е включено в 100-те най-влиятелни научни труда за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

Велислава Петрова е работила като консултант за Коалицията за епидемична готовност и иновации в Осло върху стратегии за контрол на векторно-предавани инфекции. Като част от екипа по иновации в Агенцията на ООН за ХИВ/СПИН, тя работи върху здравни иновации, свързани с дигитализация и изкуствен интелект.

Непозната в министерството на икономиката


Десислава Димитрова

Новото предложение за поста министър на икономиката – Десислава Димитрова, е изненадващо. Тя е икономист, който често гостува в телевизия 7/8 и по-специално в предаването водено от Тошко Йорданов.

За Димитрова няма почти никаква публична информация, нито за това какви са нейните виждания за отделните проблеми на икономиката. Бърза проверка показва, че тя вероятно има по-сериозен интерес към т.нар. „кръгова икономика“. Тя е и критик на вижданията на правителството „Борисов“ за плана за възстановяване на ЕС.

Оскъдната официална информация за нея гласи: Десислава Димитрова е дългогодишен мениджър в „Давид холдинг“ – компания, която се занимава с проекти в областта на информационните технологии. Участва в редица ключови проекти с национално значение в областта на интелигентната инфраструктура и дигитализацията. Магистър по математика и информатика от Пловдивския университет, както и по счетоводство и контрол от Великотърновския университет.

Настоящ зам.-министър поема енергетиката


Александър Николов

Александър Николов е настоящ зам.-министър на енергетиката. В официалната му биография пише, че е притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари.

Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Жена за министър на отбраната


Теодора Генчовска

Трифонов реши да повтори няколко пъти, че да, предлага жена за министър на отбраната, като това би трябвало да бъде нещо изключително. Въпреки че отдавна е приета практика в страните от ЕС.

Теодора Генчовска, според представената ѝ биография, е експерт по отбрана и военни сили. Тя е възпитаник на Военната академия „Г.С. Раковски“.

Преминала е през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия.

Последователно преминава през всички нива, стигайки до началник на отдел „НАТО и ЕС“ в Министерството на отбраната. Участвала е в български делегации, на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

Отново юристът депутат Василев в спорта


Радостин Василев

Радостин Василев има своя адвокатска кантора. Досега бе популярен най-вече в спортните среди, представлява много спортисти, клубове и организации. Специалист е в международното спортно право – един от малцината в България. Печелил е дела пред ФИФА и Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС).

Няколко години беше главен юрист на ЦСКА – по времето на „Титан АС“, напусна, когато Александър Томов се завърна на „Българска армия“. Василев консултираше и Гриша Ганчев при сложната трансформация, довела до появата на ЦСКА-София. Той е човекът, изградил юридическата рамка на клуба.

След това представляваше Българската федерация по вдигане на тежести по делото срещу Международната федерация заради уличените в употреба на допинг 11 национали. То завърши с частичен успех – намалена глоба и избягване на изхвърляне на България от щангите.

Радостин Василев беше в щаба на Любослав Пенев на конгреса на БФС през 2018 г., когато бившият треньор на ЦСКА-София безуспешно опита да бутне от власт Борислав Михайлов.

Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. Беше шеф на правната комисия в предишния парламент.

Ради Найденов – пак в МВнР


Ради Найденов

Кандидатът за външен министър Ради Найденов вече е бил на поста – беше служебен министър в правителството на Румен Радев между втори и третия редовен кабинет на Бойко Борисов.  В момента е посланик в Швейцария и Лихтенщайн.

Завършил е 91-а немска гимназия в София, а след това международни отношения в УНСС. Кариерата му започва като външнополитически съветник в БЗНС.

След това започна кариера в МВнР. Симеон Сакскобургготски го назначава в правителството си като зам.-министър на отбраната, а две години по-късно сменя с него началника си на кабинета Стоян Ганев.

От 2005 до 2012 година е посланик в Австрия, но през 2010 г. Го викат в София и става съветник на външния министър Николай Младенов за няколко месеца, а после е назначен за постоянен секретар на МВнР. Между 2012 и 2018 година е посланик в Германия.

Адвокат – за правосъден министър


Момчил Иванов

Кандидатът за правосъден министър Момчил Иванов е адвокат от Велико Търново и координатор на структурата на “Има такъв народ” в старопрестолния град. Известен е като политически номад – сменил е няколко партии до момента.  Кариерата му в политиката започна в СДС.

Преподавател е по търговско право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а няколко години бе управител и на общинското предприятие „Спортни имоти” в мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев.

Известен е и като противник на ДБ. Тази сутрин в профила си във фейсбук той написа: “За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици – майкопродавници.

Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма.

Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националнияТ интерес.”

Оперен певец в културата


Георги Султанов

Предложеният за министър на културата Георги Султанов е оперен певец – тенор. Завършил е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Специализирал е оперно пеене в Германия.

Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън – Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни – Русе.

През февруари 2020 година напуска Бургаската опера със скандал заради условията на труд, свързани с чести пътувания и смяна на репертоара.

“Не е възможно в един месец да се изпълняват, за оперен певец, пет – шест спектакъла на различни заглавия. Имайки предвид, че за едно оперно или оперетно заглавие, обемът от материал, който трябва да се наизусти е между 250 и 400 страници.

Чисто физически разбирате, че не е възможно един човек да поддържа от порядъка на 2000 – 3000 страници в главата си”, написа той.

Доцент уролог в здравеопазването


Силви Кирилов

Доц. д-р Силви Кирилов е специалист уролог. Завършва в „Медицински Университет София“ със специалност „Урология“. Продължава образованието си в УНСС, като там става магистър по икономика на здравеопазването със специалност „Здравен мениджмънт“. Доктор по медицина.

От 1977 г. работи в „Медицинска Академия София“ като доцент уролог.

През годините е бил изпълнителен директор на едни от най-големите болници в България.

Експерт по енергийна бедност в министерството на труда


Теодора Пенева

Теодора Пенева е предложението за министър на труда и социалната политика. Тя е едно от лицата на „Има такъв народ“ от самото създаване на партията, а визитката й в сайта на формацията е доста напоителна с информация.

Пенева има висше образование от „Софийския университет“ в сферата на икономиката и управлението по отрасли. Завършила е и „Международна икономика“ в Пекинския университет.

Според информацията на сайта на ИТН, Пенева има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

От 2017 г. работи в системата на БАН, и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии.

Участва в екипа по проект „Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката“ в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България.

Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

Юрист в земеделието – Пламен Абровски

Пламен Абровски

Кандидатът за министър на земеделието – Пламен Абровски, е юрист. Но специализирал в земеделско право и европейски политики. В биографията му присъстват следните позиции, които е заемал:

главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, дипломат в Постоянното представителство на България към ЕС с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор.

И още – началник отдел „Законодателство на Европейския съюз“, юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните и главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“ – Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“

В представителството на България в Брюксел е бил в продължение на 5 години – според запознати – след 2009 г. Той беше избран за депутат в краткия 45-и парламент от ИТН и от самото начало е в експертния съвет на партията.

За туризма – човек от бранша


Ивайло Кожухаров

Кандидатът за министър на туризма на ИТН – Ивайло Кожухаров – е със 17 години опит в бранша, става ясно от биографията му, като кариерата му започва от комплекс “Албена”.

От Варна е, магистър по икономика и маркетинг от Варненския университет и УНСС. Бил е изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София – част от световен бранд, изброи Слави Трифонов при представянето – без имена на компании.

Справка показва, че при последната изброена мениджърска позиция става дума за “Бест Уестърн Плюс Хотел Експо София”. Веригата “Бест Уестърн” има над 4000 обекта в целия свят.

Кожухаров е член и на Управителния съвет и съучредител на „Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели“.

Депутат от ИТН в строителството


Георги Георгиев

Кандидатът за титуляр на МРРБ е Георги Георгиев е депутат от ИТН. Роден във Враца. Завършил е ВВИСУ „Любен Кравелов“ през 2000 г., гласи официалната му биография. Има дисертация в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите.

Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани със публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС. Ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на „значително несъответствие“ в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Човек от РБ – министър на транспорта


Гроздан Караджов

Номинираният за министър на транспорта Гроздан Караджов завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“ – София, където последователно заема длъжностите „програмен координатор“, „главен секретар“ и „програмен директор“.

В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. В следващите години е инициатор и създател на редица успешни бизнес начинания.

Част от сдружение “Граждански съвет”, в което са още Велизар Шаламанов, Атанас Славов, Михаил Неделчев. Беше депутат от РБ в 43-ия парламент.

Млад лекар е министър по ромските въпроси


Антония Валентинова

Д-р Антония Валентинова – лекар анестезиолог е новото-старо предложение за министър по ромските въпроси, без портфейл. Завършила е Медицинския университет в София, работи като ординатор в Спешна помощ и като лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение. Говори 4 езика. „Тя е ромка, тоест – циганка. На 27 г.“ – представи я Трифонов на 12 юли.

В интервю за Нова тв от януари 2019 г. след дипломирането си Валентинова разказва: „Била съм на 3-4 години и имам спомени, когато майка ми учеше. Беше ми много голяма мотивация майка ми да ме хареса.“

Майката Паулина допълва, че семейството ѝ не се смята за част от малцинствата, защото са четвърто поколение интегрирани роми. Паулина е инженер по образование и казва, че записала дъщеря си в училище без никакви роми. Там Антония била тормозена и бита всеки ден до трети клас. В предходни интервюта Антония споделя, че дискриминацията в училище я е мотивирала да се доказва. През 2020 г. е обявена за млад лекар на годината на „Аджибадем клиник“.

Очаквания. (Безплодни)

Иначе днес в парламента журналистите имаха очаквания към предложения за премиер Пламен Николов да обяви състава на правителството, което уж се предполага, че ще ръководи, но се оказа, че той няма намерение да каже имена публично.

Вместо това обясни на чакащите го медии, че… просто отива да тоалетната. А на връщане заяви само в отговор на питане дали лично е участвал в подбора, породено ясно от какво – от съмненията, че ще е „марионетка“, заяви, че лично до 12 ч (не се разбра обед или вечер) е подбирал имена.

След малко дойдоха за среща предствителите на „Изправи се, БГ. Ние идваме“, начело с Мая Манолова, Мария Капон, Татяна Дончева, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и др. А срещата трая… буквално минути. На нея от „Има такъв народ“ само са представили на ИБГНИ списък с имена. След което от парламентарната група се изнесоха, за да заседават.

Оттам обаче споделиха, че преди да видят споразумението, за което настояват и те, и „Демократична България“, и БСП – може и да не подкрепят въпросния кабинет.

Втората планирана среща за днес от ИТН бе с „Демократична България“. Съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов не присъстваха. Там бяха Владислав Панев – съпредседател на “Зелено движение”, както и Цецка Бачкова – зам.-председател на ДСБ.

След срещата Панев не можа да обяви подкрепа или не. Каза само, че след няколко часа има среща на ПГ на ДБ. Отказа да коментира и номинацията на Гроздан Караджов.

По думите му обаче така предложеният състав на кабинет можело да претърпи промени. Изказването му бе по повод въпрос за Петър Илиев, който ДБ не пожела да подкрепи като проектопремиер.

Отсъствието на Иванов и Атанасов от срещата обаче не било бойкот. Имали работа. То обаче е знаково.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *