Извънредно от Вашингтон: Демонстранти нахлуха в Капитолия! Чуват се изстрели, тече евакуация

Свят

Съмишленици на американския президент Доналд Тръмп организираха протести в стланата, които се ожесточават, съобщиха световните информационни агенции.

Съобщава се, че голяма група протестиращи се е опитала да щурмува сградата на Конгреса. Те са стигнали до сблъсъци с полицията и са успели да пробият редица защити около сградата, но органите на реда са ги спрели.

Започнала е евакуация на офиси. На намиращите се в района е препоръчано да избягват движението.

Съобщава се, че вицепрезидентът Майк Пенс също е бил евакуиран.

Репортерите са били отделени от служителите.

По последни данни, демонстранти все пак са успели да проникнат в сградата. Полицията е извадила оръжие срещу тях и ги е призовала да напуснат.

„Това е епично, епично. Връщаме си Капитолия обратно, слава Богу.“, „Президентът ни покани тук и ние не си тръгваме“, са заявили демонстранти.

Припомняме, че това се случва, докато конгресмените трябва финално да обявят кой е новият американски президент.

Заседанието на двете камари Конгреса на САЩ за одобряване на резултатите от президентските избори обаче беше спряно поради възражения на републиканците.

Кметът на Вашингтон, окръг Колумбия, разпореди полицейски час в столицата на страната, започващ в 18:00 в сряда и завършващ в 18 часа в четвъртък.

Съгласно правилата, само тези, които са получили специално разрешение, включително служители на първа линия и акредитирани журналисти, могат да бъдат на улицата. Забраната важи и за тези, които пътуват с кола.

Съвместното заседание на Сената и Камарата на представителите на САЩ за одобряване на резултата от президентските избори през ноември беше прекратено в сряда, след като редица конгресмени от републиканската партия представиха своите възражения на тази сесия.

Припомняме, че подобно развитие се очакваше и вероятно гласуването ще се проведе в четвъртък.

Тази среща на двете камари на Конгреса беше излъчена на живо от американски новинарски канали. Срещата беше прекъсната няколко минути след началото – с обявяването на резултатите от изборите за щата Аризона.

Републиканецът Пол Госар, член на Камарата на представителите от тази държава, се противопостави на одобряването на резултатите от изборите в Аризона.

Според него той и 60 негови колеги са подали възражението заедно.

„Ние възразяваме срещу преброяването на електоралните гласове в Аризона“, каза Госар.

В същото време, щатът Джорджия вероятно ще има двама сенатори-демократи, което ще позволи на партията да контролира горната камара в Конгреса.

Очаквано президентът Доналд Тръмп отказва да се признае за победен, като отхвърли и изборите в Джорджия.

Той настоя вицепрезидентът Майк Пенс да не признава победата на демократа Джо Байдън. Пенс обаче настоя, че ще изпълни правомощията си по Конституция.

„Някои смятат, че като вицепрезидент трябва едностранно да приемам или отхвърлям електорални гласове. Други смятат, че електоралните гласове никога не трябва да бъдат оспорвани на съвместното заседание на двете камари на Конгреса. След внимателно проучване на нашата Конституция, нашите закони и нашата история, вярвам, че нито една от тези гледни точки не е вярна „, се казва в писмото на Пенс, разпространено от Белия дом, което той изпрати до американските конгресмени преди съвместното заседание.“

Байдън убеден, че демократите печелят Сената, Тръмп обвини във фалшификация

Напрежение се надига в страната след оспорвания вот

На това изявление, държавният глава отговори очаквано остро:

„Пенс нямаше смелостта да направи това, което е трябвало да бъде направено, за да защити нашата държава и нашата конституция, като даде възможност на щатите да удостоверят коригираните, а не измамните или неточните данни, които са били помолени да удостоверят преди това. САЩ изискват истината!“, написа той в „Туитър“.

Също очаквано, от социалната мрежа маркираха и тази публикация като „съмнителна“.

Тръмп и съмишленици вярват, че изборите са „откраднати“.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *