Иво Инджов: ГЕРБ управлява на инат и с омраза, а това се връща като бумеранг

България отблизо
ГЕРБ управлява на инат, с голяма омраза не само към протестиращите, но очевидно и към голяма част от обществото, което подкрепя протестите.“ Това мнение изрази политологът Иво Инджов.

Според него политическият език в лицето на ръководни кадри на ГЕРБ като Борисов, Караянчева и Сачева се връща като бумеранг към тази политическа сила, а това все повече дразни и възмущава хората, защото отвъд протеста срещу корупцията конфликтът вече е социокултурен – „разбиране за другия, общуване с другия, отношение към другия“.

„Не е необходимо всеки ден да има по 10-20 хиляди души на улицата, защото протестът вече промени не само дневния ред на България, а и вкара България във фокуса на световните медии и на европейските институции. Ако ГЕРБ изкара до редовните избори, той ще излезе от тях с много по-малко проценти, отколкото ако сега подадат оставка“, коментира Инджов пред БНР.

 

Има шансове БСП на Нинова да победи ГЕРБ, макар и с малко, смята Инджов.

„В национален мащаб трябва да отчитаме ефекта от продължаващата политическа агония – колкото повече се бавят изборите, толкова повече ще отслабват позициите на ГЕРБ. Мълчаливото мнозинство, което подкрепя протестите, ще се ядоса още повече. Освен това, ако има по-висока избирателна активност, а най-вероятно ще има, тя ще бъде насочена също срещу ГЕРБ“, отбеляза Иво Инджов.

Относно учредяването на новата политическа сила – партията на Цветан Цветанов, политологът заяви, че тази формация със сигурност ще подрине електорално ГЕРБ и ще откъсне „поне няколко процента“, силите на „Републиканци за България“ няма да стигнат за влизане в парламента, но ще отслабят допълнително ГЕРБ.

Що се отнася до дистанцирането от управленските практики на модела „Борисов“, самият Цветанов беше дълго време „лявата ръка на този модел“ и самият той е „замесен в много нелицеприятни практики“, посочи още Инджов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *