Иван Нейков: На площада не бяха „умните и красивите“, а новите българи! Правителството ще се опита да ги подкупи

България отблизо

„На площада се появява една нова генерация хора – по-информирани, повече пътували, с повече претенции, така че вероятно ще бъдем свидетели на една гореща есен”. 

Така бившият социален министър Иван Нейков коментира протестите, които блокираха страната в неделя, в студиото на „Здравей, България”. Хората излязоха на протест заради високите цени на горивата и храните, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили и поскъпването на живота.

„Това е протест на несбъдналата се средна класа – това са хора, които имат оценка за себе си, знаят си цената, недоволни са, че не могат да получат цената на своя труд . Една част от проблема е заради загубения диалог, много от решенията, които имат конфликтен потенциал, не получават разумни обяснения и правителството даже не пита народа, като реши нещо”, коментира Нейков. Той даде за пример решението за увеличаване на максималния осигурителен праг, което не е било подложено на широка обществена дискусия – при много хора, това без да ги засяга, това предизвика негативна реакция.

По думите му обаче хората не протестират, за да съборят правителството, а за да защитят интереса си.  Нейков обаче смята, че дори партиите от опозицията, които традиционно яхат всеки протест, не биха изпълнили някои от исканията – като това за намаляване на ставката на ДДС за горивата .

„Аз смятам, че управляващите ще започнат да разговарят с отделните групи от протестиращи и да възстановят диалога, каза още Нейков.

Бъркаш, Нейков.

Хората скандираха „ОСТАВКА“ и „МАФИЯ“.

Навсякъде!

Повсеместно.

Те вече не искат диалог, а дела.

А ГЕРБ е изчерпан отвсякъде.

Те нито помнят какво е диалог /пример протестиращите от месеци майки/, нито могат да направят нещо добро за народа.

Протестът е ясен.

Който не може да ни осигури нормален живот – да си отива!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *