Иван Нейков: Борисов е създал фалшива държава с фалшива справедливост! Заигравката с пенсиите е опасна за всички!

България отблизо
През цялото време имам чувството, че има две Българии – едната е на премиера Бойко Борисов, а останалата – на 7 милиона българи.

Това коментира бившият социален министър Иван Нейков  пред бТВ, където заедно с бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев коментираха идеите на управляващите. Една от тях е индексирането на пенсиите.

 

„Това са все още приказки, за да станат реалност трябва да се отрази в бюджетите – и на НОИ и в държавния бюджет. Проблемът е, че когато на един пенсионер пенсията не му стига да живее нормално, на тези хора трябва да се помага, но не чрез пипане на осигурителния модел, така обезсмисляме мотивацията на хората да работят и да се осигуряват“, посочи Нейков.

 

Той поясни, че почти от половината от парите за пенсии не идват от осигуровки, а идват от републиканския бюджет. Според него една от много некоректните мерки, която вече трета година се предлага, това е административното увеличаване на минималните пенсии.

 

По думите му помощта не върви по правилния начин. С това мнение се съгласи и Георги Кадиев.

 

„Помагайте през социалното подпомагане за тези, които имат нужда, а не на всички“, призова той.  По думите му при детските надбавки също се случва това нещо – всички ще получат, независимо дали имат нужда или нямат.

 

„В България има 120 000 души, които получават над 6000 лв. заплата. Те имат ли нужда от тези 40 лв.“, попита Кадиев.

 

„Смятам, че помощта е помощ, когато е целева и е насочена към конкретни хора“, бе категоричен финансистът.

 

Според Нейков осъвременяването на пенсиите е много стара болка. По думите му парите ще дойдат от взетите заеми.

 

„Истината е, че се купуват избори с бюджетни пари – купуват се пенсионерите, купуват се родителите на деца, но това е фалшива справедливост, която по никакъв начин не помага на това общество“, коментира още Георги Кадиев.

Tagged

4 thoughts on “Иван Нейков: Борисов е създал фалшива държава с фалшива справедливост! Заигравката с пенсиите е опасна за всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *