Здравният министър изби рибата: Оптимист съм! Имаме много починали, но за сметка на това броят на заразените пада, което е добра тенденция!

България отблизо

1729 са регистрираните случи на новозаразени с коронавирус у нас за последното денонощие. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Наблюдаваме трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните от К-19 спрямо новозаразените.

Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да са здрави, за да посрещнем здрави ваксината, а след това, благодарение на ваксинацията, да преодолеем това заболяване“, добави той.

„Намаляването на заболеваемостта и смъртността от COVID-19 е налице и искаме да продължим по този начин. По време на празници статистиката не е реалистична, защото хората по празници не търсят медицинска помощ“, категоричен бе доц. д-р Ангел Кунчев.

По смъртност България е на трето място в ЕС, а на Балканите продължава да е на първо. Във Варна има най-много смъртни случаи.  „Във всички болници има спад на приема на пациенти. Около 40-50% намаление на пациенти има, това показва свободните легла в интензивните отделения. Ваксинацията тръгна и отчитаме успех за по нататъшен успех“, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Българските граждани трябва да са най-информирани от всички европейски граждани. Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата на ваксинацията. Няма да се превръщаме в дистрибутор на ваксините, няма да препоръчваме някоя конкретна“, категоричен е министърът на здравеопазването проф. д-р Мирослав Ангелов.

„На семейни тържества не трябва да се събират повече от 15 човека. Опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат. Озадачи ме концерта в Габрово вчера и със сигурност ще бъде наложена санкция на организаторите. Разбирам желание на всички да посрещнат новата година и желанието да се събират. И Коледа, и Нова година са празници, които ние съпреживяваме нова начало. Няма забрана, която да попречи на човек да съпреживее този празник, нито пък да му попречи да се събере и да се напие.

Имаше една полемика с ресторантите в хотелите и едно обвинение към мен. В главата ми думите „морал“ и „пари“ не мога да сложа равенство и няма какво да кажа. Ще водим битка за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Ковид наближават 8000 души. Лекарите не помнят хората, на които са помогнали, но цял живот си спомнят тези, които са загубили“, категоричен е още Ангелов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *