Започна голямото купуване на гласове. Едни се продавали за нови керемиди, други за наркотици, трети за „колкото дадат“. Вижте каква е схемата

България отблизо

В Националното междуведомствено звено вече има 144 сигнала за нарушения на изборния процес. Това информираха от прокуратурата, предаде БТА.

По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по 163 преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14. Задържани са общо 34 лица.

С оглед законосъобразното провеждане на изборите ПРБ, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация.

От анализа става ясно, че обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната вчера имало специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор в размер на над 425 000 лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни копюри, за които са налице данни, че са предназначени за купуване на гласове.

Купуването на гласове копира схемата за разпространение на наркотици. Тя е обиграна. Сегашните избори обаче са изпипани до детайл в „купуването на гласове“. Това твърди организатор на подобни схеми в няколко вота. На тези избори обаче той е отказал да „играе“, защото са му давали пари, а той е искал гаранция за възлагане на поръчки за работа. Той твърди, че от партийните върхове се заделят между 5 и 100 лева за глас. До избирателите обаче стигат не повече от 20, съобщава БНТ.

Схемата се повтаря на всички избори, твърди информаторът на БНТ. Хората от голямата политика имат довереници във всички краища на страната. И те най-често са от криминалния свят. За тях пък работят поне по още десетина човека.

Правят се списъци с данните на „продалите“ гласа си. Резултатите се гарантират с малка точица – на определено място от бюлетината. На свой ред купен застъпник следи, колко бюлетини са пуснати за съответната партия.

Репортер:
-Каква беше конкретно офертата към теб?

Информатор:
-Офертата беше за дадения регион да се платят 50 хиляди лева.

Репортер:
– За колко гласа?

Информатор:
-За три хиляди гласа.

При такава поръчка обаче той не давал гаранция за повече от 1600 гласа.

Репортер:
-А тези 50 хиляди лева, как щяха да ти ги дадат на теб?

Информатор:
– В кеш! Парите се дават в кеш.

Ако не излязат бюлетините с точиците, тогава се търси отговорност, поясни нашия информатор. При поет ангажимет за купуване на 3 хиляди гласа, за задоволително изпълнение се смята резултат поне от 60%.

Репортер:
– А как се търси тази отговорност, ако ти не се справиш?

Информатор:
– Ами има проблеми семейни, лични. Идват джиповете – капачки, други положения.

От полицията в Благоевград обясниха, че познават мъжа.

Криминалистите от Благоевград са поставили под наблюдение още 12 човека от областта.

 

В началото на март т.г. сана ясно, че е създаден специален междуведомствен Щаб на прокуратурата, полицията и ДАНС, който ще следи за търговия с гласове. Вече работи и горещата телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове.

МВР се готви за първите в историята ни избори по време на пандемия. Над 20 000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *