Заплетоха голяма интрига за изборите. Вижте кой ще гледа парламента отвън и кои ще се бият вътре

България отблизо

Най-голяма подкрепа на предстоящите избори се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я коалицията ПП-ДБ с близък резултат от 24,6%. Този резултат не достига сбора на подадените по отделно за двете партии гласове на последните парламентарни избори. Това показват данните от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“.

Очертава се оспорвана борба и за третото място между ДПС (12,8%) и Възраждане (12,6%). За БСП с 7,8% можем да заявим, че със сигурност ще влезе в следващия парламент, но на неуютното за доскоро водеща формация пето място. Регистрираните резултати показват, че „Левицата!“ (4,1%) е на път да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и „Български възход“ (3,9%). Засега тенденцията и на двете формации се очертава като положителна. Според изследването, не така стоят нещата с „Има такъв народ“ (2,9%). Коалиция „Заедно“ отбелязва присъствие, което, макар и да е далече от бариерата за влизане в парламента, получава доверие, което надхвърля 4те процента, посочват от „Сова Харис“.

И допълват, че партиите, които получават най-високо доверие, са ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%).

Резултатите от изследването показват, че партиите от второто ниво според електоралната подкрепа имат по-голяма възможност да привличат нови гласове. Доверие, надвишаващо дела на гласуващите за тях, получават ДБ (14,5%), Български възход (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие вероятно има и между БСП (11,8%) и „Левицата!“ (9,6%), сочат данните от проучаването.

При ляво ориентираните формации също има потенциал за растеж. Доверието към ВМРО (7,8%) показва, че симпатизантите им още не са ги забравили, но че партията е изгубила актуалност в конкретната ситуация. Коалиция «Заедно» (4,2%) се налага сред претенциозната градска среда, което е гаранция за положителна тенденция в бъдеще, но все още е неизвестна сред по-широките слоеве от населението. Рестартът на НДСВ (2,1%) засега е почти незабележим, посочват от „Сова Харис“.

Резултатите от изследването показват, че не би трябвало да очакваме прилив на избиратели вследствие на предизборната кампания. 42,4% от всички гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души.

В хода на кампанията стават ясни и мотивите, които стоят в основата при оформяне на политическата подкрепа от гласоподавателите. Според общественото мнение, най-сериозният проблем пред страната в момента е инфлацията. На второ място са високите цени и спекулата около тях. На трето място се посочва управлението на страната в условията на политическата криза. Като значим проблем се оценява и корупцията. Отношението към войната в Украйна се очертава като фон, а проблемите в здравеопазването и съдебната система са поставени на заден план.

Едва 20% от избирателите считат, че след парламентарните избори на 02.04.23 ще се излъчи стабилно управление, което ще ни преведе през кризата. Тези, които са на мнение, че заплетеният възел на българската политическа сцена няма да се разплете с тези избори, са почти три пъти повече – 57,7%.

По въпроса за износа на оръжие от България за Украйна общественото мнение е още по-категорично: 17,8% са „за“, докато против са 65,8%. Трябва да отбележим, че по този въпрос политическата линия на президента следва нагласите на мнозинството от българското общество. Това се потвърждава и от отговорите на въпроса „Как трябва да се регулират отношенията между България и Русия в по-далечно бъдеще?“. Крайните позиции се застъпват от два почти равностойно дяла – България да се държи на възможно най-голяма дистанция (22,5%) срещу това България да се обяви против санкциите (19,3%). Превес (43,0%) получава умерената позиция, според която България трябва да спазва санкциите като лоялен партньор, но и да поддържа отношения като с близък съсед в региона, става ясно от данните.

Споровете около приемането на измененията в Изборния кодекс разколебаха увереността на избирателите в коректността на изборния процес. Все пак по-голямата част от хората – 48,8% – очакват, че служебното правителство ще осигури условия за провеждането на честни и демократични избори. Скептично настроените с 22,9%, посочват още от агенцията.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *