Журналист разби Горанов с пет въпроса и един член

България отблизо
Това, че бившият финансов министър Владислав Горанов говори за себе си като „за Горанов“ – в трето лице, – е тема за д-р Гълъбова. Но участието му по Нова тв с коментар на списъка на премиера Кирил Петков с 20-те имена в него, за които има съмнения, че са участници в гранде корупция, постави няколко въпроса. Те не са от днес, отдавна са, но никой не отговарял досега на тях.

Горанов иронично обясни „за Горанов“, че не е вземал 60 милиона, каквито бизнесменът Васил Божков твърди, че му е дал под формата на такса „спокойствие“. Парите били за него и за тогавашния премиер Бойко Борисов. Не, не съм получавал такива пари, твърди по Нова Горанов за Горанов… Освен това Божков бил обвиняем за разни работи и избрал да се скрие в Персийския залив, а не останал тук като един смел и невинен гражданин… Припомняме само, че Васил Божков обяви също, че прословутата приближена на Борисов – Севда Арнаудова- често го посещавала в офиса му на ул. „Московска“ с мистериозно куфарче, чанта или нещо от този род.

Горанов смята, че трябва да вярваме на него, защото бил разговарял с прокуратурата и казал всичко, което знае.

 

Горанов казва също, че нямал отношение като финансов министър към неплатените около 700 млн такси от хазарта към държавата, въпреки, че комисията по хазарта е била на негово пряко подчинение. Години наред той нямал понятие какво се случва.

 

Първи въпрос: На Горанов или на Божков вярвате по казуса с 60-те милиона?

 

Подвъпрос: Трябва ли като принципал на Комисията по хазарта Горанов да носи отговорност за щетата от 700 милиона?

 

Припомняме, че Васил Божков не е осъден. Съдържанието на член 48 съвпада с член 6, точки 2 и 3 от ЕКПЧ, който гласи: „2. Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона.

 

Горанов се присмива и иронизира премиера Петков, че правел списък по „изрезки“ и Гугъл. Несериозно било.

 

На 15 юли 2020 г. министър-председателят Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Това съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

Тримата министри са декларирали пред премиера готовността си да подадат оставки веднага. Решението е било взето след среща с областните координатори на ГЕРБ, информират пък от централата на партията. По време на заседанието координаторите са поискали от Борисов тримата министри да бъдат освободени с мотива „да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“. Цитатът е от съобщението на ГЕРБ.

По същото време в София и в други градове вече от седмица се провеждат масови протести с искане за оставки на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Както разбираме, Борисов е приел, че съмненията и внушенията, базирани най-вероятно на публикации в медии, Гугъл, Фейсук, Инстаграм и пр. са достатъчно основателни, за да освободи Горанов. А по кой член?

 

Втори въпрос: Защо Горанов не е казал на Борисов, че се излага като кифладжия, вземайки решение на базата на твърдения?

 

Подвъпрос: Как мислите, Горанов свързан ли е с ДПС или не?

 

Преди тези епизоди от пъстрата горанова биография имаше един друг, който развесели едни и ядоса други. Оказа се, че като министър Горанов се настанил в луксозно жилище в комплекс на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Аргументът бил, че съпругата и децата на финансиста се изплашили по време на едно земетресение и трябвало да им намери по-сигурен дом. Намерил. Но не плащал за него. Защото разноските поел неговия кум. Така обясни тогава Горанов.

 

Трети въпрос:  Вярвате ли на обясненията на Горанов?

 

Подвъпрос 1: Дали Горанов не е получил жилището от Домусчиеви като подарък за доброто им приятелство?

 

Подвъпрос 2: Дали Горанов не е получил жилището от Домусчиеви заради оказани услуги?

.
Малка спретната къщурка, която не е – абсолютно не е – на Владислав Горанов.

 

По същото време се появи информация, придружена от снимки, че Горанов притежава скъпарски имот във вилна зона „Ярема“ на Витоша. Министърът отричаше дълго време, след което се появи ояснение, че имотът е на кумата, а семейство Горанови само ползвали лукс сградата за излети след напрегната трудова седмица.

 

Четвърти въпрос: Вярвате ли на обясненията на Горанов?

 

Следваща история. След като подава оставка, Горанов става бизнесмен, регистрира фирма и купува бизнес имоти в София за около 750 000 лева.

 

Пети въпрос: С какви пари предполагате, че Горанов е купил въпросните имоти: А/ с честно изработени; Б/ със съмнителни пари.

 

За казуса с колата, която се издирва от Интерпол и бе спряна на границата със Сърбия, но не била точно негова, не била крадена и т.н. няма да отваряме дума. Полицията още извършва някакви проверки.

 

Могат да се зададат още много въпроси на и за Горанов, но нека оставим и прокуратурата да се потруди. Говори се за връзки по масонска линия на Горанов с Цацаров, както и с хора от ДПС, БСП, ГЕРБ и др. За разследване в САЩ за корупционни схеми в България, в което е „светнало“ името на бившия финансов министър и разни други неща. Засега все от сферата на слуховете.

 

Стив Джобс има великолепна мисъл: Един слух става истина в мига, в който бива официално опроверган.

 

Но къде ще се мери Джобс с Горанов!

 

Витали Роник

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *