Емилия Масларова: Не е честно пенсиите да се повишават политически! Всеки трябва да получава процента от това, което е изработил

България отблизо
Във всяка една пенсионна система трябва да има устойчивост, адекватност и сигурност. В пенсионната политика решаването на нещата политически е несправедливо. Разбира се, че няма нищо лошо в това пенсията да стане 500 или 1000 лева, но когато и другите пенсии се придвижват нагоре. Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Крайно несправедливо е максималният осигурителен праг да не се повишава.

Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият социален министър Емилия Масларова (2005-2009).

 

„Най-справедливо е това, което направихме през 2008 г. с преизчисляване на всички пенсии, защото тогава постъпваш коректно. За мен увеличаването на минималната пенсия намалява диференциацията и обижда хората, които са работили толкова много години“, допълни Масларова.

 

„Хора, работили 35-40 години ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира“, коментира Масларова.

 

„Трябва да извадим всички социални плащания от Пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система“, коментира още тя.

 

Относно месечната добавка от 50 лева към всички видове пенсии, бившият социален министър посочи, че това е вид социално плащане, помощ и няма нищо общо с пенсионната система по същество.

 

„Това е политическо решение. Даването на 50 лева на всички пенсионери не е справедливо, защото това са над един милиард лева и по този начин демотивираме младите хора“, смята тя.

 

„Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг, защото така или иначе политически ще ми бъде вдигната пенсията.“, заяви бившият социален министър.

 

Емилия Масларова отбеляза още, че решението да не се повишава максималният осигурителен праг също е несправедливо.

Tagged

2 thoughts on “Емилия Масларова: Не е честно пенсиите да се повишават политически! Всеки трябва да получава процента от това, което е изработил

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *