Д-р Стойчо Кацаров удари по ИТН: Добре е да четете, преди да нападате другите и да излизате със смешни декларации уж в защита на народа!

България отблизо

Аз съм изумен от реакцията на някой политици и общественици. Искам да отправя призив четете, преди да говорите. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на извънреден брифинг.

От началото на пандемията заведенията работят на 50%. Със заповедта, която издадох вчера, дадох възможност да работят на 100%. Чувам отсреща за ограничения. Моля ви се, никакви ограничения, не са направени, точно обратното.

Добре, напишете, че не искате да работите на 100% и аз ще отменя веднага заповедта. По отношение на въвеждането на нови мерки, Кацаров заяви:

Правим всичко възможно, следим ситуацията буквално по часове, за да отложим въвеждането на мерките, така че да не увредим хората и така че да не поставим в риск живота и здравето на заразените в момента.

Засега твърдя, че се справяме добре. Ако лидерите на различни политически сили казват на бялото-черно и общественици протестират, няма да се разберем.

Моля всички да бъдат отговорни, както сте критични към нас, бъдете критични и към тези, чието мнение се чува, но не са министри на здравеопазването.

Същественото в момента е друго, не се налагат ограничителни мерки“, посочи Кацаров.

По думите му ще се прилагат мерките от плана избирателно, следейки ситуацията. Когато се наложат мерки и те са с ограничения, те ще се налагат с отсрочване.

Включително на хората, които искат да протестират, трябва да защитим и техния живот. Могат да бъдат въвеждани и регионални мерки или разхлабени. Няма такава област, която да е въвела по-строги ограничения. В момента това не се налага“, заяви Кацаров.

Мерките не се налагат по браншове, те се налагат в зависимост от епидемичния риск. Това е водещото, не кой с какво се занимава“, каза още той.

В същото време то здравното министерство разпространиха до медиите още уточнения:

Във връзка постъпващи от граждани запитвания в Министерството на здравеопазването относно работата на определени обекти и организирането на конкретни мероприятия при използването на капацитет до 50%, както и във връзка със заповедта, която влиза в сила от днес, 20 август, правим следното уточнение:
Условията за работа на тези обекти не са променяни. И досега те можеха да работят/ да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Тази възможност е в сила и в момента. Новото от днес е, че същите могат да работят/ да бъдат организирани, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.
Заповедта се отнася до:

 

  • конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
  • културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
  • на спортни състезания с публика;
  • посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
  • посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
  • посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Другият нов текст в Заповедта касае организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

Без да прочетат заповедта, от ИТН излязоха със следната позиция:

От Има такъв народ излязоха с позиция по повод заповед на служебния здравен министър, с която се променят мерките срещу коронавируса.

„С голямо внимание следим развитието на епидемиологичната ситуация както в страната, така и по света.

Да, обезпокоени сме, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с Ковид-19. Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем, не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях.

Притеснително е това, което ние наблюдаваме като заявка за политики относно бъдещи действия, които прозират вече видимо от последната заповед на здравния министър.

Указанията, които се дават по отношение на изисквания за ваксинация или преболедували за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези обекти само от ваксинирани и доказано с документ преболедували и с доказан PCR тест, противоречи на основни права на гражданите в т.ч. правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти.

Като реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от указания им натиск. Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал.

След няколкото последователни локдауна, сме на път трайно да загубим голяма част от хората, които въобще имат желание да работят в тези сектори.
Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права.

Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *