Доц. Кунчев метна нова бомба. Прави се саботаж на масовата имунизация! Няма да позволим народът да бъде отклонен от правилния път!

България отблизо

Докато има интерес и хора, които чакат, няма да спазваме работно време. Всеки който е пожелал, ще бъде ваксиниран. Това заяви в Пловдив  държавният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

„Интересът е много голям. Убеден съм, че всеки един желаещ ще може да получи ваксината”, категоричен бе той.

„От този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари. Направено е максималното. В петък бе изчистен въпросът с документацията, която трябва да попълват.

Ваксините ще стигнат. През март очакваме над половин милион дози и от 3-те ваксини. До края на март мисля, че ще получим и новата ваксина на „Янсен”, която е еднодозова”, съобщи още доц. Кунчев.

Що се отнася до страничните ефекти след ваксинацията, той обясни, че те са същите като при децата.

„Те са леко грипоподобни. Това е показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела. При над 110 000 направени ваксини, има 153 съобщения за нежелани реакции. Само един случай има на алергична реакция, която не е в тежка фаза”, уточни той.

„Нормалните наблюдения върху ваксините доказват 7-8 месеца срок напрегнат имунитет, който ни пази. Според нас минимум година може да има имунитет”.

Доц. Кунчев подчерта, че ваксината трябва да отговаря на два показателя – ефективност и безопасност. Ако те са минали тези проучвания, които са изключително тежки, можете да сте сигурни, че отговаря на тези показатели.

За мен няма разлика в ефективността на всяка една от ваксините. Включително и категорично ваксината на „Астра Зенека“ може да се използва от хора над 65 години”, подчерта главният здравен инспектор на страната.

„Интересът към ваксините е радващ и нормален. Вярвам, че голяма част от хората ще вземат правилното решение. В Израел вече наблюдаваме рязък спад на хоспитализирани и заразени. Ако не достигнем тези нива на имунизация, ще продължим да имаме тези ограничения и мерки”.

Доц. Кунчев предупреди и за зараждането на антиваксърски групи, които се записват за ваксинация и не отиват, с цел да компрометират процеса. „Някои хора са се записали да се ваксинират, но не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят“, обясни той.

Tagged

2 thoughts on “Доц. Кунчев метна нова бомба. Прави се саботаж на масовата имунизация! Няма да позволим народът да бъде отклонен от правилния път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *