Димитър Ганев заплете сериозна интрига за изборите през есента и нареди странен пъзел

България отблизо

До края на тази седмица, началото на другата трябва да бъде разпуснато НС и до 2 месеца трябва да се проведат парламентарни и президентски избори. Трябва да стане ясно дали ще са в три последователни седмици, или ще е две в едно. Това заяви политологът Димитър Ганев в ефира на bTV.

По думите му трябва да се реши кое е по-разумно. „Опасността от ниска избирателна активност е, че един нов парламент ще е с ниска легитимност и правителството, което е избрано, да не стъпва на широка обществена подкрепа.

От своя страна Нидал Алгафари коментира, че какво ще се избере, зависи от личния интерес на Радев за изборите за президент. „Неговите съветници ще определят. Може да има и третия вариант – той би могъл да направи така, че да са по-малко от 2 месеца изборите и да се ходи 3 последователни недели на избори.

Според Ганев избирателите, които ще идват до урните този път ще са ориентирани основно около твърдите ядра, кохортите на партиите – ГЕРБ, БСП, ДПС, до някъде ДБ, но за избирателите на другите не се знае дали ще си направят труда да излезнат да гласуват.

„Една от основните линии, на които ще станем свидетели – кой е виновен за това, което се случва в момента. Има два лагера – единият около ИТН, които обвиняват ДБ и от друга страна ДБ и Изправи се, които хвърлят вината върху хората на Трифонов.

В случая въпросът е обществото как ще оцени кой е виновен за политическата криза, в която стоим вече 6 месеца. След едни следващи избори при възможността да не успеят да направят правителство, щетите за тези партии ще са огромни. Трифонов каза в последното си интервю – задължително трябва да има кабинет. Той осъзнава, че иначе ще е опустошително за тях“, смята Ганев.

„Няма такова явление като протестни партии. На предишните избори имаше сигнали, че те са отбор. Новото в такава ситуация е, че такова нещо няма. След едни следващи избори ние не може да очакваме протестно ядро. Ако ГЕРБ си върне първата позиция, което изглежда най-вероятно към момента. Те няма веднага да върнат мандата. Ще се започнат разговори и вече отказване на тези разговори няма да бъдат толкова лесно“, смята Ганев.

От своя страна Алгафари коментира скандала с ИТН и Татяна Дончева. „Купуваш народен представител. Едно е да купиш във Факултета 5 избиратели. Трябва да реагират Рашков и Радев. Тук се удря по НС. Всичко мълчи, сякаш нищо не е станало“, чуди се той.

Тези трима души на големите партии – ГЕРБ, БСП трябва да дадат път на младите, за да стабилизират държавата. В противен случай ще има купуване на народни представители, един човек да казва аз, аз, аз“, каза още Алгафари.

По отношение на президентските избори експертите заявиха, че има една голяма въпросителна пред Радев. „Дали този проект на Кирил Петков и Асен Василев ще бъде реализиран преди изборите и дали ще бъде легитимиран от президента. Което може да доведе до разрив с БСП. Изказването му от вчера за левите избиратели и че няма да ги предаде е опипване на почвата. БСП не са единодушни в подкрепата си към Радев.“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *