Депутат избухна: Чакаме Лена да ни донесе газ от САЩ! Само тя става в тази държава. Плаче ми се!

България отблизо

Едно време с „големия шлем“ се ангажираше президентът на държавата, сега чакаме Лена да отиде до Америка да ни достави газ. Много е несериозно. Това каза в интервю за БНР депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„Когато не си готов да управляваш държава, а си разпределил министерствата като на еднолични търговци, всеки един завладял територията си и си сложил един общ счетоводител в лицето на министъра на финансите, това са резултатите“, допълни Аталай.

Той прогнозира, че дори газ отнякъде да дойде, клиентите няма да са в състояние да си платят.

Приключихме с всякакви илюзии да очакваме общи договорености на ЕК, за да може България да има газ, категоричен е Аталай, който нарече тези амбиции „мираж“.

Според него управляващите трябва да си признаят, че не са се справили с газа. „Спряха доставките на газ, само за да докажат, че са мъже, не могат да се ориентират на пазара, за да могат да осигурят доставки поне за летния сезон“, допълни депутатът.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира, че не е все едно каква е цената на газа. „Работим вече седмица, без да знаем на загуба ли произвеждаме или работим с някаква нормална рентабилност“.

„Сега сме в доста шизофренна ситуация. Имаме договор, който не е прекратен, с „Газпром експорт“, на по-ниски цени от тези на спот пазара, от порядъка на 25-30% по-ниски, плащаме по този договор транспорта на този газ и в същото време не потребяваме газ, рискувайки да го платим след това, нищо, че не сме го потребили, поради клаузата в договора „вземи или плати“, поясни Велев в предаването „Преди всички“.

„Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва? Азерският газ започнахме да го получаваме в пълен размер, но той е една трета от потреблението“, подчерта Велев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.