Депутатите отмениха задължителното болнично лечение на К-19 и решиха да си лежим вкъщи

България отблизо

Болните от Ковид-19 вече няма задължително да се лекуват в болница.

Това решиха депутатите с поправки в Закона за здравето, приети на първо четене. В сега действащото законодателство на задължителна изолация и на болнично лечение подлежат болни и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне.

С поправката обаче задължението за болнично лечение отпада, съобщава Дарик.  С проекта се предлага още хората, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да бъдат уведомявани чрез обаждане по телефона, SMS или чрез изпращане на имейл от РЗИ. Други текстове дават възможност на здравния министър да налага забрана за износ на лекарствени продукти, за да бъдат покрити нуждите на населението при нужда.

По време на дебатите от опозицията се усъмниха, че с поправките държавата ще абдикира от лечението на хората с COVID-19 . „Предвид огромния натиск върху здравната система, препълнените болници и отделения и трудности за постъпване, най-вече поради липса на лекари, ще оставим съмнение в обществото, че по този начин държавата ще абдикира от отговорност за болнично лечение на болни от COVID.

На практика ще се легализира отказът от лечение от заразни болести“, разкритикува Джевдет Чакъров от ДПС.

Георги Йорданов от БСП коментира, че трябва да се отделят общите зарази от COVID и да се приеме решение за справянето с конкретната пандемия. От своя страна многократно Даниела Дариткова от ГЕРБ увери, че всеки пациент, за който се налага болнично лечение, може да разчита на такова и определи като спекулации твърденията, че държавата абдикира.

Тя даде заявка, че ще бъдат направени поправки между първо и второ четене, за да бъдат прецизирани текстовете кои точно заразни болести изискват и задължителна изолация, и болнично лечение. „Предлаганите промени в Закона за здравето не целят освобождаване на държавата от отговорност за здравето на хората с COVID, имащи нужда от болнично лечение“, подчерта тя. Дариткова акцентира и на това, че само около 20% от болните с коронавирус имат нужда от болнично лечение.

Tagged

2 thoughts on “Депутатите отмениха задължителното болнично лечение на К-19 и решиха да си лежим вкъщи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *