ДБ поиска властта. Можем да направим правителство, или да подкрепим Трифонов!

България отблизо
”Демократична България” разполага с потенциал и авторитетни хора, които ще са полезни за страната. Ние ще се опитаме да реализираме мандата, ако ни бъде връчен такъв, макар това да бъде трудно. Но аз мисля, че има голяма вероятност да мине още първият мандат, като го подкрепим, но при зачитане интересите на нашите избиратели и тези, които искат промяна.

Това заяви пред БНТ лидерът на ДСБ и съпредседател на Демократична България ген. Атанас Атанасов.

Създаване на правителство на промените, това искат хората. Политиците да проявят умения да създадат работещ кабинет и ние от ДБ ще работим в тази посока, подчерта още той.

Очакваме от ИТН, която е първа политическа сила, да проявят мъдрост и да потърсят за разговори другите политически сили, като ние ще се придържаме към конституционни ред. Ние не претендираме за постове и позиции, за нас са важни приоритетите, политиките, които трябва да се провеждат. Но на първо място искаме да се създаде правителство, което реално ще отстрани борисовата държава от власт. Много е важно да създадем такъв тип мнозинство и кабинет, което да не допуска задкулисното влияние на ДПС, както беше по времето на Борисов, изтъкна генералът.

Добре би било, когато тръгнеш да събираш подкрепа по един по-екстравагантен начин – като обявиха състава на проекта за кабинета, да се видят и нашите приоритети, които сме записала в декларацията ни. Лустрацията е един от приоритетите на ДБ, а в проектокабинета се предлага за вътрешен министър бивш агент на ДС, аргументира позицията си лидерът на ДСБ.

Атанасов бе категоричен, че компромис с темата за радикална съдебна реформа няма да допуснат, защото това е техният приоритет пред скоби.

Трябва да седнем и да отделим спорното и безспорното със съответните партньори. Не бих могъл днес да се произнеса кое съвпада и кое не по темата за съдебната реформа. Но решение по този въпрос се надявам да намерим при един разговор между ИТН и ДБ, посочи той и добави: Надявам се да има споразумение по политики и какви законопроекти да бъдат приети, за да се реализират тези политики. Ние няма да предлагаме министри, но ще отстояваме нашите приоритети. Бихме обсъждали персоналния състав на кабинета и доколко тези хора могат да реализират нашите политики. За нас е изключително важно да се възстанови парламентарната република.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *